Fietsen in Zwolle

Zwolle is een echte fietsstad. Niet alleen ben je in onze stad vaak met de fiets sneller van A naar B dan met de auto, je vindt in en rondom Zwolle ook prachtige fietsroutes. Bovendien heeft Zwolle, met bijna 50% van de verplaatsingen binnen de stad op de fiets, het hoogste fietsgebruik in Nederland en daarmee ook in de wereld!

Om het fietsen in Zwolle veiliger, comfortabel en sneller te maken werkt de gemeente voortdurend aan het optimaliseren van het fietsnetwerk. Fietstunnels en -bruggen, fietsstraten en gratis bewaakte stallingen in de binnenstad worden gerealiseerd om fietsers te faciliteren.

Zwolle Fietst! op 12 april


Gemeente Zwolle organiseert, samen met een aantal ondernemers, op 12 april een fietsevent. De stad organiseert het event, dat Zwolle Fietst! heet, in aanloop naar de verkiezingen voor Fietsstad 2014. Zwolle Fietst! vindt plaats van 11.00 – 15.30 uur op het Grote Kerkplein. Wethouder René de Heer verricht om 11.00 uur de officiële starthandeling.

Zwolle Fietst! wordt georganiseerd door de gemeente, de Fietsersbond en Profile de Fietsspecialist (sponsor landelijke Fietsersbond). Verder verleent een aantal lokale ondernemers hun medewerking.


Programma Zwolle fietst (pdf) (144,3 KB)


Fietsroutes Fietsevent 12 april 2014 (pdf) (2 MB)

Fietsfilm Zwolle fietst


Wilt u meer weten over fietsstad Zwolle? Om inzicht te geven hoe Zwolle vanaf de jaren ’70 ingezet heeft op het versterken van de positie van de fiets heeft de gemeente een informatieve film gemaakt. Aan de film heeft een aantal bekende en minder bekende Zwollenaren meegewerkt Bekijk dan de fietsfilm van de gemeente Zwolle.

Verkiezing fietsstad 2014


Samen met vier andere steden is Zwolle door de de Fietsersbond genomineerd voor Fietsstad 2014. Fietsers komen elke dag heel wat hindernissen tegen. Daarom heeft de Fietsersbond er voor gekozen om op zoek te gaan naar de Fietsstad die het meeste doet om deze hindernissen voor fietsers op te lossen. Begin mei wordt de winnaar van Fietsstad 2014 bekend gemaakt. Speciaal voor de verkiezingen heeft de fietsersbond over de vijf genomineerde gemeenten een filmpje gemaakt.