Rijbewijs

Wie met een motorrijtuig (personenauto, bedrijfswagen, bus, motorfiets en brommer) de openbare weg op wil, moet in bezit zijn van een geldig rijbewijs. De gemeente verstrekt dit document.

Maak een afspraak


U kunt u alleen op afspraak terecht bij de Publieksbalies. Plan daarom vooraf uw bezoek. Maak hier digitaal een afspraak . Handig, want u weet wanneer u aan de beurt bent. En hebt de zekerheid dat u binnen vijf minuten geholpen wordt.

Levertijd vijf dagen


Het nieuwe rijbewijs heeft het formaat van een creditcard. Ongeveer vijf werkdagen na de aanvraag kunt u het rijbewijs ophalen. Heeft u het rijbewijs snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als uw aanvraag voor 14.00 binnen is, kan het rijbewijs de volgende werkdag klaarliggen.

Rijbewijs vernieuwen/verlengen


Een rijbewijs moet u elke tien jaar vernieuwen. De gemeente geeft een nieuw document af met een nieuwe (door u aangeleverde) foto en eventuele aangepaste persoonsgegevens. Soms kan om medische redenen de geldigheidsduur van het rijbewijs beperkt zijn.

Rijbewijs verlengen op hogere leeftijd


Zie onderstaande link voor alle actuele informatie op de site van Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR):


Aanvragen verlenging via het digitaal loket:

Een categorie erbij


Als u een rijbewijs heeft en u heeft met succes examen gedaan voor een andere categorie, dan moet u categorie-uitbreiding aanvragen. Ook als u, in bezit van een automaatrijbewijs, het examen heeft gehaald in een handgeschakeld voertuig is dat een categorie-uitbreiding.

Rijbewijs C en D


Eerste aanvraag
Als u voor de eerste keer een rijbewijs voor de vrachtauto (C) of bus (D) wilt aanvragen, dan heeft u een Verklaring van geschiktheid nodig. Om deze te krijgen, moet u een Eigen Verklaring voor de categorieën C en D invullen én het daarbij behorende Geneeskundig verslag laten opmaken door een arts na een medisch onderzoek. Deze speciale Eigen Verklaring met Geneeskundig verslag voor C en D kunt u kopen in het Stadskantoor. Bovenstaande aanvraagprocedure moet u ook bij elke vernieuwing doorlopen.

Vernieuwen
Houders van het rijbewijs C (vrachtwagenchauffeur) en D (buschauffeur) moeten bij iedere vernieuwing een medische keuring ondergaan. De geldigheid van het rijbewijs C of D is tot nu toe tien jaar. Met ingang van 19 januari 2013 gaat de geldigheid in de hele Europese Unie terug naar vijf jaar. Dat betekent dat houders van een rijbewijs C of D zich vanaf dan elke vijf jaar medisch moeten laten keuren.

Keuring
Bent u nog geen zeventig jaar, dan moet u de medische keuring aanvragen bij door een geregistreerde bedrijfsarts of een arts verbonden aan een gecertificeerde arbodienst. Bent u ouder dan zeventig jaar, dan mag ook een huisarts de keuring uitvoeren.

Eigen verklaring


De Eigen Verklaring is een formulier met vragen over uw gezondheid. Deze heeft u nodig om bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid (CBR) een Verklaring van geschiktheid te krijgen. Dit is een document waarin staat dat geestelijk en lichamelijk gezond genoeg bent om een motorvoertuig te besturen.
Het is mogelijk dat de rijschool deze Eigen Verklaring voor u aanschaft. Informeer daarom eerst bij uw rijschoolhouder voor u onnodig een Eigen Verklaring koopt. Er zijn twee soorten eigen verklaringen:

Enkelvoudige Eigen Verklaring
U hebt in de volgende situaties een enkelvoudige Eigen Verklaring nodig:
- Het aanvragen van een rijexamen voor een rijbewijs categorie A, B, of BE.
- Het omwisselen van een rijbewijs categorie A, B, of BE.
- Als u jonger bent dan 70 jaar en medisch bekend

Meervoudige Eigen Verklaring
Een meervoudige Eigen Verklaring is een Eigen Verklaring met een geneeskundig verslag. Deze hebt u in de volgende situaties nodig:
- Het aanvragen van een rijexamen voor een rijbewijs categorie C, CE, D, of DE.
- Het omwisselen van een rijbewijs categorie C, CE, D, of DE.
- Als u ouder bent dan 69 jaar en uw rijbewijs verloopt op of na uw 70e verjaardag.

Aanvragen "papieren" Eigen Verklaring via de gemeente:

Aanvragen "Online" Eigen Verklaring via Mijn CBR


Sinds januari 2013 kunnen klanten van het CBR –naast de reguliere papieren Eigen Verklaring- ook online verkrijgen. U kunt deze Online Eigen Verklaring via "Mijn CBR" aanschaffen.
U krijgt de mogelijkheid om een pdf van de ingevulde en betaalde digitale Eigen verklaring te printen. De arts vult daarop handmatig de relevante informatie in. U stuurt vervolgens het setje (klant- en artsdeel) per post naar het CBR, waar de Eigen Verklaring in behandeling wordt genomen.
Via ‘Mijn Eigen Verklaring’ is o.a. te zien of uw Eigen Verklaring is ontvangen door het CBR, welke correspondentie er is, en bijvoorbeeld of een rapport van de medisch specialist al door het CBR is ontvangen.

Rijbewijs vermist


Bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt door diefstal, inbraak of verlies, dan moet u een vervangend rijbewijs aanvragen. U moet bij de aanvraag een proces-verbaal van de Nederlandse politie overhandigen. Afhankelijk van leeftijd en rijbewijscategorie kan een medische keuring verplicht zijn.

Rijbewijs ingenomen in buitenland?


Is uw rijbewijs na een verkeersovertreding in het buitenland ingenomen? Dan moet u wachten tot uw rijbewijs wordt teruggestuurd naar Nederland. Als u in het buitenland een strafbaar feit pleegt, mag de buitenlandse autoriteit uw Nederlandse rijbewijs invorderen. De buitenlandse autoriteit stuurt uw rijbewijs dan op naar de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Bent u inmiddels in het bezit van een nieuw rijbewijs, dan waarschuwt de RDW de gemeente. Als uit het onderzoek van de gemeente blijkt dat u het nieuwe rijbewijs heeft aangevraagd op basis van een valse verklaring (vermissing/diefstal), dan moet de gemeente uw rijbewijs ongeldig verklaren. Dat betekent dat u opnieuw rijexamen moet doen.

Bromfietsrijbewijs


Vanaf je zestiende mag je op een bromfiets rijden. Daarvoor heb je een bromfietsrijbewijs (categorie AM) nodig. Heb je al een auto- of motorrijbewijs, dan mag je ook een bromfiets, snorfiets of brommobiel besturen.

Rijlessen vanaf 17 jaar


Op initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is op 1 november 2011 het experiment 2toDrive van start gegaan. Door 2toDrive kunt u al eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar.
Meer informatie hierover vindt u op de website van 2toDrive.

Eerste aanvraag rijbewijs


Iedereen van 18 jaar en ouder die voor het rijexamen is geslaagd, kan een rijbewijs aanvragen, bijvoorbeeld om een auto of motor te mogen besturen.
Voor buitenlanders geldt dat zij bij de aanvraag al zes maanden ingeschreven moeten zijn in Nederland en over een geldige verblijfsvergunning beschikken.

Buitenlands rijbewijs omwisselen


Een buitenlands rijbewijs is niet altijd geldig in Nederland. Een geldig rijbewijs uit de Europese Unie of Europese Economische Regio (EER) is maximaal tien jaar geldig in Nederland. U kunt een buitenlands rijbewijs omwisselen, maar er gelden voorwaarden.

Internationaal rijbewijs


Een internationaal rijbewijs kunt u niet aanvragen bij de gemeente maar bij de ANWB. Zie: internationaal rijbewijs op de site van de ANWB.

Voorkom Identiteitsfraude


Iedereen met een identiteitsbewijs kan met identiteitsfraude te maken krijgen. Fraudeurs maken vaak gebruik van de kopieën van identiteitsbewijzen. De meeste burgers zijn zich niet bewust van het risico dat zij lopen als zij een kopie afgeven.

Geef nooit zomaar uw
1.paspoort
2.identiteitskaart
3.rijbewijs
4.verblijfsdocument af.

Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geeft u toch een kopie af? Help dan misbruik te voorkomen. Schrijf op de kopie:
1. dat het een kopie is
2. aan welk bedrijf u de kopie geeft
3. de datum waarop u de kopie afgeeft
Zo maakt u het fraudeurs moeilijk om de kopie te bewerken.

Laat u niet zomaar kopiëren (124,1 KB)

Zwolle Video Player goes here