Aanpassen restafvalcontainer

De gemeente Zwolle heeft de inworpopeningen van de ondergrondse restafvalcontainers laten aanpassen door ROVA. De openingen van de containers zijn aangepast van 80 liter (opening van 60 cm breed) naar 60 liter (40 cm breed).

Er zijn meer redenen waarom de openingen van de containers zijn aangepast:

Standaardgrootte

De meeste mensen gebruiken vuilniszakken van 60 liter. De grootte van de aangepaste opening is daar gelijk aan. Deze vuilniszakken passen er dus nog steeds in. 60 liter is inmiddels ook de standaardgrootte voor ondergrondse restafvalcontainers. Deze plaatsen we dus ook in nieuwbouwwijken en op plekken waar containers vervangen moeten worden. Ook in andere gemeenten is dit vaak de nieuwe grootte. 

Grofvuil in de restafvalcontainer voorkomen

Het kleiner maken van de opening zorgt voor minder storingen, omdat er minder makkelijk grof huisvuil of grof tuinafval in gestopt kan worden. Ondergrondse containers zijn bedoeld voor fijn huishoudelijk afval (vuilniszakken). Grof vuil, zoals laminaat of kapotte tuinstoel of snoeiafval, hoort niet in de ondergrondse containers. Door de kleinere opening is het minder makkelijk om dit er in te stoppen. Ook voorkomen we hiermee storingen. Want grof vuil komt namelijk regelmatig klem te zitten in de container, waardoor de klep niet meer opengaat. Er ontstaat dan een storing waardoor andere buurtbewoners hun afval niet meer kwijt kunnen.

In het Gemeentelijk Grondstoffenplan 2017-2020, dat door de vorige gemeenteraad is vastgesteld, is daarom al besloten dat de openingen van de containers aangepast worden.

Gelijke mogelijkheden om restafval weg te gooien

Op 1 januari 2023 gaan er nieuwe regels gelden in Zwolle: als u goed scheidt (en weinig restafval heeft) betaalt u minder afvalstoffenheffing dan wanneer u slechter scheidt (en veel restafval heeft). Daarom is het belangrijk dat iedereen evenveel afval per keer kan weggooien en alle inworpopeningen dus even groot zijn. 

Bij de nieuwe regels kijken we naar hoe vaak u restafval weggooit. Als u vaker dan een bepaald aantal keer restafval weggooit, dan gaat u bijbetalen. Biedt u minder vaak restafval aan, dan krijgt u geld terug. Daarbij houden we er rekening mee dat de containers nu kleiner zijn. U betaalt straks een lager bedrag per keer voor het weggooien van restafval in een 60 liter container, dan voor het weggooien van restafval in een 80 liter container. Dit komt omdat er minder afval in een 60 liter container past. De precieze bedragen zijn nog niet bekend. 

Lees meer over de nieuwe regels

Wat verandert er voor mij?

U kunt nog steeds een vuilniszak van 60 liter in de container kwijt. Het kan wel zijn dat u deze iets meer moet aandrukken of er andersom in moet zetten (staand in plaats van liggend bijvoorbeeld). Verder verandert er niets. 

Voor grof huishoudelijk afval en grof tuinafval zijn er mogelijkheden om dit (gratis) te laten ophalen of weg te brengen naar ROVA

Containers binnenstad

De containers in de binnenstad blijven 80 liter, omdat daar ook bedrijven gebruikmaken van de containers. Voor deze containers rekenen we straks een ander bedrag (u betaalt een hoger bedrag per keer, omdat u meer restafval kunt weggooien per keer). De precieze bedragen zijn nog niet bekend. In verhouding betaalt iemand met een 80 liter container evenveel per liter als iemand met een 60 liter container. 

Restafvalcontainers

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2022 Gemeente Zwolle