Volg het inrijden van de busbrug van heel dichtbij!

De S-vormige stalen koker van de Zwolse busbrug is uniek in Nederland. In het weekend van zaterdag 19 en zondag 20 mei wordt deze koker over het spoor gereden en op de definitieve plek gelegd. Het inrijden start zaterdagochtend omstreeks 02.15 uur. In de nachtelijke uren meteen daarna legt de brug waarschijnlijk de grootste afstand af. De rest van het weekend wordt gebruikt om de brug op de definitieve plek te leggen. Je kunt de werkzaamheden van dichtbij volgen vanaf een tribune ter hoogte van City Post aan de Westerlaan 51. Een bezienswaardigheid voor jong en oud!

19mei

In het weekend van zaterdag 19 mei tot en met zondag 20 mei wordt het 110 meter lange stalen brugdeel van de Zwolse busbrug over het spoor gereden en op de definitieve plek gelegd. De S-vormige stalen constructie weegt circa 1.000 ton en wordt vanaf de bouwplaats aan de zuidzijde van het spoor over de bovenleidingen op de betonnen kolommen aan beide zijden van het spoor geplaatst. 

Uniek

De sterk gekromde S-vorm, de combinatie van beton en staal, en de slanke uitvoering van de betonnen kolommen waar de constructie op rust, maakt de brug uniek. De S-vorm, de bijzondere belastingen, het gewicht van de brug en de beschikbare ruimte zorgen ervoor dat ook het inrijden een unieke gebeurtenis is. Dit inrijden van de busbrug gebeurt met grote wagens van Sarens (Self Propelled Modular Transporters), een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in zware hijsactiviteiten en exceptioneel transport.

Voorbereidingen

De medewerkers van ProRail, BAM Infra en Victor Buyck zijn de komende dagen volop bezig met de voorbereidingen om het inrijden vanaf zaterdag 19 mei mogelijk te maken. Zo zijn ze al gestart met de bouw van de hulpconstructie voor de betonnen pilaren waar de brug op komt te liggen. Ook zijn ze bezig met de voorbereidingen om de busbrug vanaf maandag 14 mei aanstaande naar acht meter hoogte op te vijzelen. Die hoogte is nodig om het gevaarte over de bovenleidingen te kunnen rijden.

Tribune

Op een afgesloten terrein tussen de toekomstige bierbrouwerij, de ruimte van Theatergroep de Jonge Honden en het spoor, kun je de bouwactiviteiten het hele weekend van dichtbij volgen. De tribune is bereikbaar via de ingang naar de toekomstige bierbrouwerij naast City Post.

Pop-up informatiecentrum

Op de begane grond van City Post is op zaterdag 19 mei tussen 09.00 en 16.00 uur speciaal voor deze gelegenheid een pop-up informatiecentrum ingericht. Je kunt je hier laten informeren over de busbrug en andere deelprojecten in de Spoorzone, de omgeving van het stationsgebied Zwolle. Denk aan de bouw van het busstation en de ondergrondse fietsenstalling onder het Stationsplein. Maar bijvoorbeeld ook aan de toekomstige passerelle en de actualiteiten op het gebied van gebiedsontwikkeling. Dit gebeurt onder andere via bewegende en stilstaande beelden en persoonlijke gesprekken met vertegenwoordigers van het project. Het schaalmodel van het stalen deel van de busbrug wordt op miniatuur 'karren' tentoongesteld. Dit schaalmodel is gemaakt om naast alle berekeningen en digitale 3D tekeningen nog meer inzicht te krijgen in de complexe operatie van het inrijden van het stalen brugdeel. Daarnaast maakt een werkmaquette en een filmanimatie de fysieke veranderingen in het gebied zichtbaar voor bezoekers van het informatiecentrum.

Kom op de fiets!

Het advies is om te voet of met de fiets naar de activiteiten te komen. Fietsen kunnen worden gestald op de daarvoor gemarkeerde plekken bij City Post. Het hele weekend is op het terrein van City Post geen parkeermogelijkheid voor auto’s. De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn parkeergarage Emmawijk en parkeergarage Stationsplein.