Verhalen over Zwolle: Mannen(bol)werk

In de serie Verhalen over Zwolle wordt vanavond aandacht besteed aan de Groote Sociëteit, Waanders in de Broeren. Aanvang 20:00 uur. Inloop vanaf 19:30 uur. 

15nov

De bouwgeschiedenis van de sociëteit aan de Koestraat wordt ontsluierd en de verenigingsgeschiedenis wordt besproken.

Meld u zich snel aan door een e-mail te sturen naar communicatie@waandersindebroeren.nl (link stuurt een e-mail). Graag het aantal personen opgeven.

In Koestraat 8 komen bouwgeschiedenis en sociëteitsgeschiedenis samen. Het stadspaleis kent tweede langdurige eigenaren. In 1648 kocht Simon van Haersolte twee panden aan de Koestraat en verbouwde deze. In 1807 werd De Groote Sociëteit eigenaar. Recent bouwhistorisch onderzoek heeft veel informatie opgeleverd. Samen met de levendige geschiedenis van de sociëteit staat dit garant voor een boeiende avond historie.

Bouwhistoricus Daan Wennips ontsluiert de bouwgeschiedenis van het adellijk pand. Hij gaat onder meer in op de door Simon van Haersolte gerealiseerde verbouwingen en de voor een stadswoning niet veelvoorkomende opzet met een binnenplaats of ‘cour’. Ook neemt hij u mee in de zeldzame en goed bewaarde 17de-eeuwse interieuronderdelen, daterend uit de periode dat het gebouw de woning van een welgestelde burger was.

Oud-directeur en lid van De Groote Sociëteit Ronald van den Berg duikt in de geschiedenis van de in 1802 opgerichte vereniging. Alleen maar herengezelligheid of machtcentrum in de stad. Wat heeft een sociëteit vandaag de dag nog te bieden?