Verhalen over Zwolle: shoppen en winkelpuien in Zwolle

Boeiende verhalen over winkelen en historische winkelpuien in Zwolle en muziek van studenten van Artez conservatorium. Gratis toegang. Aanvang 20.00 uur, locatie Waanders In de Broeren.

17jan

De binnenstad van Zwolle is al eeuwenlang een levendig centrum van handel, ambacht en bedrijvigheid én het domein van talloze winkeliers en hun klanten. Vooral vanaf de late achttiende eeuw verplaatste de verkoop van de goederen zich van buiten (voor de gevel) naar voornamelijk binnen. Oude huizen werden verbouwd en winkelpuien werden het visitekaartje van de winkel. Dit heeft in Zwolle fraaie winkelpuien opgeleverd. CeesJan Frank neemt u deze avond mee in het boeiende verhaal over historie van Zwolse winkelpuien.

 

De ontwikkeling van ‘de Zwolse Winkel’ verhoudt zich van marktkraam naar winkelcentrum tot de evolutie van de winkelarchitectuur in Nederland. Toenemende productie en welvaart leidden tot verbreding van het assortiment en tot schaalvergroting van winkels. Architectuurhistoricus Wijnand Galema licht toe hoe winkelen een architectonisch vormgegeven beleving werd en winkelplanning een onderdeel van stedenbouw.

  

Organisatie: Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle en het Zwols Architectuur Podium

Locatie: Waanders In de Broeren, Achter de Broeren 1-3.

Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Gratis toegang, een vrijwillige bijdrage voor de organisatie van de lezingen wordt op prijs gesteld.

Aanmelden via communicatie@waandersindebroeren.nl