Gemeente Zwolle bestrijdt eikenprocessierups op 12 en 13 april 2017 met aaltjes

Gemeente Zwolle bestrijdt eikenprocessierups op 12 en 13 april 2017 met aaltjes

Op woensdagnacht 12 april en donderdagnacht 13 april start gemeente Zwolle met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups in Zwolle. In opdracht van gemeente Zwolle bespuiten ROVA en hoveniersbedrijf Boom en Tuin Techniek de eikenbomen met nematoden, ook wel aaltjes genoemd. Deze biologische en natuurlijke manier van bestrijden voorkomt dat de rupsen groeien en in het stadium komen waar de rupsen brandharen krijgen. Deze brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij zowel mensen als dieren.

Nieuwe manier van bestrijden
Deze manier van bestrijden is nieuw in Zwolle. Het voordeel van deze methode is dat er vroeg in het jaar bestreden kan worden. Op dit moment zijn er namelijk nog geen andere rupsen uitgekomen die eventueel ook kunnen worden aangetast door aaltjes. De aaltjes zijn dus niet schadelijk voor andere dieren, mensen en planten. Deze methode past daarom prima binnen het ecologische beleid van de gemeente Zwolle.

Bestrijdingswerkzaamheden ’s nachts uitgevoerd
Aaltjes kunnen niet goed tegen UV-straling, daarom voeren ROVA en hoveniersbedrijf Boom en Tuin Techniek de bestrijdingswerkzaamheden s’nachts uit. Onder hoge druk worden de aaltjes de bomen ingespoten. Het is mogelijk dat hierbij geluidsoverlast wordt veroorzaakt.

Meer informatie over de locatie en de verschillende bestrijdingsmethoden is beschikbaar via https://www.zwolle.nl/natuur-en-milieu/plagen-en-ziekten.