ANNO laat je de verhalen van Zwolle meemaken

De naam van het nieuwe centrum waar de geschiedenis van Zwolle centraal staat, is bekend: ANNO. Wethouder Monique Schuttenbeld en directeur van stichting Allemaal Zwolle Vincent Robijn hebben de naam vandaag onthuld. ANNO staat voor de verhalen van de stad van nu, toen en de toekomst. ANNO verrijkt de geschiedenis van Zwolle door nieuwe verhalen toe te voegen. Totdat de deuren in 2021 open gaan voor publiek wordt in de  concept store in de Sassenstraat 11 een voorproefje gegeven van wat ANNO straks allemaal biedt.

Wat biedt ANNO?

ANNO opent in 2021 haar deuren aan de Melkmarkt. ANNO wordt gehuisvest in het monumentale Drostenhuis en de naastgelegen nieuwbouw. Vanaf dat moment is dit dé plek waar je de verhalen van de stad uit heden en verleden volop kunt beleven en meemaken. Je kunt hier straks informatie vinden over het rijke verleden van Zwolle, maar ook volop meedoen om de kennis en informatie over de geschiedenis te ontdekken en uit te breiden. ANNO brengt objecten uit de museale collectie,  archeologische vondsten en informatie uit de stadsarchieven bij elkaar. Samen vormen deze collecties het fundament voor de verhalen over Zwolle.

Drostenhuis en Erfgoedlab

In het Drostenhuis beleven bezoekers de stad en haar geschiedenis in interactieve presentaties, waarin Zwollenaren van toen en nu centraal staan. In het Erfgoedlab werken archeologen aan Zwolse bodemvondsten en mag je als bezoeker meewerken aan archeologisch en bouwhistorisch onderzoek. Ook kun je zelf archiefonderzoek doen en bijdragen aan het verder in kaart brengen van de geschiedenis. Je kunt bijvoorbeeld meehelpen met het beschrijven van de foto’s van stadsfotograaf Dolf Henneke uit de periode 1945-1976: zo werken we samen aan de geschiedenis van de stad.

Partners

ANNO is een initiatief van stichting Allemaal Zwolle, HCO en het team archeologie en monumentenzorg van de gemeente Zwolle. In ANNO worden alle erfgoedcollecties van Zwolle voor het eerst bij elkaar gebracht en samen gepresenteerd aan het publiek; een uniek concept in Nederland. De verschillende disciplines bundelen hun kennis en krachten in vernieuwende presentaties over Zwolle en de Zwollenaren. Samen met onderwijs, creatieve ondernemers en culturele partners wordt ANNO verder ingevuld.