Zwolle geeft buurtinitiatieven meer aandacht

Zwolle geeft buurtinitiatieven meer aandacht

De gemeente Zwolle wil allerlei buurtinitiatieven, dingen die buurtbewoners met elkaar hebben georganiseerd, meer zichtbaar maken. Ze verdienen meer aandacht en daar willen we aan meehelpen. 

Dat doen we door het plaatsen van het beeldmerk 'Buurtinitiatief' op paaltjes en bordjes in de openbare ruimte. Dit beeldmerk is een metalen plaatje met het woord ‘Buurtinitiatief’ erop. Michiel van Willigen, wijkwethouder stadsdeel Zuid en wethouder participatie, plaatst zaterdag 28 september tijdens Burendag de eerste twee herkenningspaaltjes in Zwolle-Zuid.

Van Willigen plaatst de eerste paal vanaf 09.30 uur bij 'Tuintje op Zuid' en de tweede paal vanaf 10.00 uur bij 'Het Handenplein'. Verspreid over de wijken worden er tijdens Burendag ongeveer veertien initiatieven te vinden. Van gezellig samenzijn met koffie of BBQ, tot het maken van een bloembak of zitbank.

Gezamenlijke moestuin

Buurttuin 'Tuintje op Zuid' in de wijk Ittersum is ingericht als buurttuin voor bewoners van de wijk Ittersum. Een groep bewoners heeft in 2015 na overleg met de gemeente het initiatief genomen het gemeenteplantsoen om te toveren tot een gezamenlijke moestuin voor de buurt. Tijdens Burendag repareren buurtbewoners de plantenbak, worden de bankjes verstevigd, een wilgenhut gevlochten en appels en peren geplukt.

Een ander buurtinitiatief is 'Het Handenplein' in de wijk Gerenlanden. Nadat bewoners van het plein met ideeën waren gekomen, is de plek het afgelopen jaar opnieuw ingericht. Zij hebben zelf al het werk gedaan en zorgen samen voor het onderhoud. Tijdens Burendag worden bloembollen in de tuin van het plein geplant die ook in de wijk uitgedeeld worden.

Burendag

“Veel bewoners zetten zich in voor hun wijk, buurt of straat”, zegt Van Willigen. “Maar dat weet en ziet helaas niet iedereen. Hoe mooi is het dan om juist tijdens Burendag te laten zien wat er al gebeurt en wat er nog meer zou kunnen. De twee herkenningsbordjes van 'Buurtinitiatief' helpen daar hopelijk aan mee!”

Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranjefonds en wordt ieder jaar op de vierde zaterdag in september gevierd.