Gemeente Zwolle ontvangt gas van gft-afval van ROVA

ROVA zamelt jaarlijks vele kilo’s gft-afval in voor de gemeente. Uit dit gft-afval wordt in de gft-vergister op het ROVA-terrein groengas gemaakt. De gemeentes waarvoor ROVA het gft-afval inzamelt hebben van ROVA dit groengas ‘teruggekregen, waaronder ook de gemeente Zwolle. Met dit groengas worden gemeentelijke gebouwen verwarmd. Dankzij de invoering van omgekeerd inzamelen wordt bij de huishoudens steeds meer gft-afval ingezameld. Hierdoor kunnen nog meer gebouwen verwarmd worden.

Groen gft-gas

Het gas dat van gft-afval gemaakt wordt, wordt op het aardgasnet van Gasunie ingevoed. Het groengas dat jaarlijks vrijkomt bij het vergisten, wordt gebruikt om de aardgasvoertuigen van ROVA op te laten rijden en de ROVA gebouwen te verwarmen. Daarna blijft er nog ruim 1.300.000 m3 groen gft-gas over. Dit groene gas kan door zogenaamde groengascertificaten (GGC) geleverd worden aan een afnemer.

Groengascertificaten

Sinds 2013 krijgen de gemeenten, waar ROVA het gft-afval inzamelt ,jaarlijks groengascertificaten toegekend. Dat wordt gedaan op basis van het aantal ton opgehaalde gft-afval. De gemeenten Zwolle, Steenwijkerland, Hardenberg, Dalfsen, Hattem, Heerde, Kampen, Raalte, Staphorst, Olst-Wijhe, Ommen, en Zwartewaterland hebben met die groengascertificaten elk een eigen selectie van gemeentelijke gebouwen verwarmd, zoals bijvoorbeeld het gemeentehuis.