Lunchlezing van Henk Ovink: 'De kracht van water, mensenwerk!'

Lunchlezing van Henk Ovink: 'De kracht van water, mensenwerk!'

Op dinsdag 16 januari 2018 verzorgt Henk Ovink, watergezant, een lunchlezing met als titel ‘De kracht van water, mensenwerk!’ in de raadzaal van het Stadhuis, Grote Kerkplein 15. 

Aansluitend is er een informatiemarkt met als onderwerp: ‘Hoe passen we ons aan op extremer weer -plensbuien, hitte en droogte-, door het veranderende klimaat? De lezing begint om 12.30 uur (inloop vanaf 12.00 uur) en eindigt rond 13.15 uur. Daarna staat er een broodje klaar en start de informatiemarkt. 

Watergezant

Henk Ovink werd in 2015 benoemd door de rijksoverheid tot Nederlands eerste Watergezant. De Watergezant is ambassadeur en boegbeeld voor de internationale waterambitie van Nederland. Ook neemt Henk Ovink deel aan internationale waterbijeenkomsten, zo nodig ter vervanging van de ministers.

Ovink: “Water is wereldwijd de verbindende opgave. Nederland maakt met zijn integrale aanpak van waterschaarste, waterveiligheid, waterkwaliteit en logistiek en transport over de hele wereld het verschil. De Nederlandse kennis en kunde zijn uniek, ik zie volop kansen die nog beter internationaal te benutten.”

Innovatief

Henk Ovink adviseerde de Hurricane Sandy Rebuilding Taskforce van president Obama voor zijn benoeming tot Watergezant.

Hij ontwikkelde en leidde voor de wederopbouw van de New York en New Jersey regio de prijsvraag ‘Rebuild by Design’. De prijsvraag werd door CNN uitgeroepen tot één van de meest innovatieve ideeën van 2013. Het resulteerde in 15 Nederlandse bedrijven en organisaties die aan het werk gingen met de uitvoering van de winnende projecten.

Ovink heeft een lange staat van dienst in het bedrijfsleven, het onderwijs, de wetenschap en de overheid en was onder meer curator van de 5e Internationale Architectuur Biennale Rotterdam.

Ook is hij lid van de International Advisory Board van de stad Rotterdam, geeft les aan Harvard GSD en adviseert de Rockefeller Foundation in hun waterveiligheidsaanpak.

Lunchlezing en informatiemarkt

De raadzaal is open vanaf 12.00 uur. De lunchlezing start om 12.30 uur en duurt tot circa 13.15 uur. Daarna is er tot 14.00 uur een lunch met een informatiemarkt.

De toegang is gratis, maar het aantal stoelen is beperkt. Aanmelding voor de lezing is daarom noodzakelijk; dat kan via secretariaat.afc@zwolle.nl. Doe dat wel snel, want vol is vol.