Metamorfose naar duurzame speeltuin Punterdiep

Metamorfose naar duurzame speeltuin Punterdiep

De zandbak bij de speeltuin was meer een kattenbak dan een speelplek voor kinderen. Daar wilden drie bewoners van Punterdiep in Aa-landen wat aan doen en besloten contact op te nemen met de wijkbeheerder Monique Wiegers van de gemeente Zwolle. De eerste tekenen van de metamorfose zijn inmiddels zichtbaar.

Monique Wiegers: "Toen we ter plekke een kijkje namen was al snel duidelijk wat het probleem was. De lucht van kattenpoep kwam ons tegemoet. Een oplossing is dan dat we de ondergrond veranderen. Een kunststof ondergrond was wat ons betreft geen optie. De buurt kwam toen met het idee om gras als ondergrond te gebruiken. Maar een idee aanbrengen betekent meedenken én meedoen en dus de handen uit de mouwen steken, niet alleen bij de inrichting maar ook voor het onderhoud er van. Samen moeten ze ervoor zorgen dat het een fijne, veilige en schone speelplek blijft.”

Duurzaam en klimaatbestendig

In een paar werksessies lag er een plan op tafel dat in een plattegrond is uitgewerkt. "We hebben niet alleen gekeken naar de inrichting maar ook naar de materialen die we gaan gebruiken en de beplanting. We stimuleren zoveel mogelijk om te werken met natuurlijke en duurzame materialen. Zo krijgt deze speeltuin een schommel en een duikelrek van hout, maken ze een hut van wilgentenen en wordt de glijbaan op een heuvel aangebracht.”

De speeltuin krijgt veel groen. Monique: “We kennen de hevige regenbuien. Dan moet je zo min mogelijk tegels of kunststof gebruiken. Naast dat een groene omgeving gezelliger oogt, kan regenwater sneller wegstromen met veel grond en gras. Tussen de beplanting leggen we dan ook een struinpad aan en geen tegelpad.”

Duurzaam meedoen

Iedereen die een idee heeft om de buurt mooier, leuker, leefbaarder, veiliger én duurzamer te maken kan een idee voorleggen aan de wijkbeheerder.

Op www.zwolle.nl/doemee staan voorbeelden en meer informatie over de aanpak. Op de wijkpagina staan de contactgegevens van de wijkbeheerders. www.zwolle.nl/wijken

Foto: privébezit (RECHTEN)