Verkeersmaatregelen en parkeren tijdens Dodenherdenking en op Bevrijdingsdag

Verkeersmaatregelen en parkeren tijdens Dodenherdenking en op Bevrijdingsdag

Op zaterdag 4 mei vindt de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark.  Voorafgaande hieraan wordt de Stille Omgang gehouden. Op zondag 5 mei wordt de vrijheid gevierd met het Bevrijdingsfestival in Park De Wezenlanden en het dance-event Dance4Liberation op Scania-terrein aan de Grote Voort. Al deze activiteiten hebben gevolgen voor het verkeer.

Dodenherdenking op zaterdag 4 mei

Deelnemers aan De Stille Omgang verzamelen zich vanaf 19.00 uur bij Spinhuisbredehoek. Om 19.15 uur is het vertrek en gaat de tocht langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

Op de route van de Stille Omgang wordt het verkeer opgehouden.

Om de herdenking vanaf 19.45 uur in alle rust te laten plaatsvinden, wordt de omgeving van het Ter Pelkwijkpark afgezet. Deze afsluiting vindt plaats in het gedeelte Wilhelminasingel - Ter Pelkwijkstraat - Kerkstraat tussen 19.15 - 21.00 uur en geldt voor al het verkeer.

Hierdoor is ook de rijroute Ter Pelkwijkstraat, Gasthuisplein, Nieuwe Markt en Sassenstraat niet mogelijk. Stadslijn 4 rijdt vanaf 18.00 uur via de Eekwal, Katwolderplein – Pannekoekendijk, Schuttevaerkade, Burgemeester Drijbersingel en pakt vanaf daar weer de gebruikelijke route op.

De bushaltes aan de Wilhelminasingel en Kerkstraat vallen uit tot en met 5 mei. Alternatieve uit- en opstapplaatsen bevinden zich aan Katwolderplein en Eekwal of bij winkelcentrum Diezerpoort.

Bevrijdingsdag op zondag 5 mei

Om de vele bezoekers aan het Bevrijdingsfestival in Park De Wezenlanden en aan de binnenstad een veilig verblijf te bieden, wordt de omgeving van beide locaties en de looproute van/naar beide locaties afgesloten voor het verkeer.

Op 5 mei starten de wegafsluitingen om 8.00 uur en eindigen op 6 mei in de loop van de dag.

Op de looproute van het station via Koggelaan naar de het dance-terrein aan de Grote Voort, waar het dance-event Dance4Liberation wordt gehouden, kan het verkeer beperkte hinder ondervinden.

In de binnenstad zijn winkels, bedrijven, horeca en musea e.d. open binnen de reguliere tijden en heeft een aantal horecaondernemers bij hun terras een tappunt.

Op- en afbouw

Voorafgaande aan 5 mei vinden er vanaf 28 april opbouwactiviteiten plaats in en rondom het Park De Wezenlanden. Opruimen duurt t/m 9 mei. In deze tijd kan er een mate van verkeersoverlast zijn en gelden op bepaalde locaties snelheidsbeperkingen.

Programma

Het programma van het Bevrijdingsfestival in Park De Wezenlanden is te vinden op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl. Meer informatie over het dance-event op het Scania-terrein Grote Voort is te vinden op  http://www.dance4liberation.nl/

Verkeersmaatregelen in de periode 4 tot en met 6 mei

Tijdens de op- en afbouw van het Bevrijdingsfestival, van  25 april tot en met 10 mei, moet het verkeer in de omgeving van Park De Wezenlanden rekening houden met hinder.

Op zaterdag 4 mei gaat de eerste wegafsluiting in. De wegafsluitingen zijn als volgt.

  • Zaterdag 4 mei vanaf 8.00 uur tot en met 6 mei 18.00 uur: Weth. Alferinkweg
  • Zondag 5 mei vanaf 8.00 uur tot en met 6 mei 08.00 uur: Luttenbergstraat
  • Zondag 5 mei vanaf 8.00 uur tot en met 6 mei 01.00 uur: Ten Oeverstraat en Grasdorpstraat
  • Zondag 5 mei vanaf 10.00 uur tot en met 6 mei 01.00 uur: Terborchstraat
  • Zondag 5 mei vanaf 8.00 uur tot en met 6 mei 08.00 uur: Assendorperdijk
  • Zondag 5 mei vanaf 8.00 uur tot en met 6 mei 01.00 uur: Almelose Kanaal, Schuurmanstraat, Groot Wezenland
  • Zondag 5 mei van 11.00 uur tot en met 6 mei 01.00 uur: Kerkbrugje, Kerkstraat-Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat. Daarmee is tevens de rijroute Gasthuisplein – Nieuwe Markt – Sassenstraat afgesloten.
  • Zondag 5 mei vanaf 17.00 uur tot en met 6 mei 01.00 uur: Van Karnebeekstraat, Van der Laenstraat, Zeven Alleetjes en zijstraten van Assendorperstraat richting Park de Wezenlanden

Meer informatie over wegwerkzaamheden en de bereikbaarheid staat op www.zwolle.nl/bereikbaarheid

Reisadvies op zondag 5 mei


De gemeente adviseert bezoekers om met het openbaar vervoer naar Zwolle te komen. Er worden extra bussen ingezet. De loopafstand van het station naar de binnenstad en Park De Wezenlanden is minder dan tien minuten. Daarnaast rijden er stadsbussen via de binnenstad. Er bevinden zich haltes aan de Eekwal, Katwolderplein en Burgemeester Drijbersingel ter hoogte van winkelcentrum Diezerpoort. In de nabije omgeving van park De Wezenlanden zijn haltes aan Wipstrikkerallee en Hortensiastraat.

Sinds 17 februari bevinden het busstation en de taxistandplaatsen zich aan de zuidzijde van het station. Houders van de OV-pas kunnen gebruik maken van de (eenmalige toegang) passagetunnel.

De Hoge Spoorbrug en Van Karnebeektunnel bieden tevens de verbinding tussen station noorzijde (binnenstad) en zuidzijde.

Taxi’s

Taxi’s zullen rijden op deze dag tot de rand van de binnenstad. Alternatieve taxi standplaatsen zijn aan Rodetorenplein/Buitenkant en Potgietersingel.

Taxi’s vanaf Rodetorenplein zullen via Nieuwstraat – Buitenkant de binnenstad verlaten.

Na 03.00 uur maken de taxi’s weer gebruik van de reguliere standplaats.

Parkeervoorziening op zondag 5 mei

In de buurt van Park De Wezenlanden zijn geen parkeerfaciliteiten. Het park ligt ter hoogte van vergunninghoudergebieden. De parkeerplaatsen in Schuurmanstraat zijn van 4 mei t/m 6 mei niet beschikbaar.

Bezoekers die willen parkeren, kunnen het beste terecht in: parkeergarages Lübeck en Pas de Deux en op het parkeerterrein Hanzeland aan de Hanzelaan. Deze liggen aan de zuidzijde van het station en zijn bereikbaar via de IJsselallee.

Via de Van Karnebeektunnel liggen het park en binnenstad op loopafstand.

Aan de voorkant van het station wordt met borden verwezen naar de bevrijdingsfestival-locaties.

Parkeerlocaties in de buurt van de binnenstad zijn: Katwolderplein (Katerdijk), Burg. Van Roijensingel, Emmadek (Emmawijk), Maagjesbolwerk (Kamperpoortenbrug), Noordereiland (Assiesstraat), Centrum (Pletterstraat) en Diezerpoort (Van Wevelinkhovenstraat).

De routes naar deze parkeeraccommodaties worden op de invalswegen aangegeven.

Op de binnenring in de omgeving van de binnenstad geeft het parkeerverwijssysteem de parkeeraccommodaties en het aantal beschikbare parkeerplaatsen aan. Meer informatie over parkeren in Zwolle is te vinden op www.zwolle.nl/parkeren.

Niet beschikbaar zijn parkeerplaats bij Provinciehuis en parkeerterrein Turfmarkt i.v.m. de Voorjaarkermis (3 t/m 12 mei).