Wethouder William Dogger reikt prijzen uit aan deelnemers proef Afval Bewust

De gemeente Zwolle en ROVA hebben met de proef Afval Bewust goede resultaten behaald bij het verminderen van restafval. Op 18 september 2018 zijn de gemeenten Zwolle en Raalte samen met ROVA en de Rijksuniversiteit Groningen de proef Afval Bewust begonnen. Deelnemers kregen tijdens de proef met de vernieuwde ROVA-app inzicht in hun persoonlijke afvalscheidingsgedrag en maakten daarbij kans op mooie prijzen. Wethouder William Dogger overhandigde op woensdag 24 april 2019 de prijzen aan de gelukkige winnaars.

De hoofdprijs ging naar de heer Jager. Hij kreeg een smartphone uitgereikt. De tweede prijs; een design afvalbak voor het scheiden van afval, ging naar de mevrouw Van Hezel. Daarnaast werden nog drie VVV-bonnen overhandigd.

Resultaten proef

Het belangrijkste doel van de proef is inzicht te krijgen in de methode die voor inwoners het meeste effect heeft om de hoeveelheid restafval te verminderen. In totaal hebben 862 huishoudens deelgenomen aan de proef. “Dat is een bijzonder mooi aantal”, zegt William Dogger. “We mogen er echt trots op zijn dat er zoveel mensen hebben meegedaan. Dat laat wel zien dat ze het belangrijk vinden.”

De deelnemers waren - willekeurig - ingedeeld in vier groepen. Elke vorm gaf op een ander gedragsgebied feedback:

  • Groep 1 kreeg inzicht in het aantal stortingen vergeleken met vorig jaar;
  • Groep 2 kreeg inzicht in het aantal stortingen vergeleken met andere buurtbewoners;
  • Groep 3 kreeg de mogelijkheid een eigen doel te stellen;
  • Groep 4 kreeg alleen tips en tricks voor afval scheiden, hierdoor kunnen we de resultaten van groep 1, 2 en 3 goed vergelijken met een bepaalde standaard.

De speciale versie van de ROVA-app heeft zoals gehoopt een positieve invloed op het aantal ledigingen in de ondergrondse container voor restafval. Gemiddeld maakten de deelnemers ongeveer 16 procent minder vaak gebruik van de ondergrondse container. De controle groep met tips & tricks heeft, zoals verwacht, het minste effect. Het blijkt dat inzicht in het aantal eigen stortingen, vergeleken met andere buurtbewoners, het meest effectief is. Verder heeft 15 procent van alle deelnemers gebruik gemaakt van de nieuwe functie om met de smartphone de ondergrondse container te openen.  “We kunnen concluderen dat de proef is geslaagd. En dat is mede dankzij de inzet van onze inwoners, ROVA en de Rijksuniversiteit Groningen”, aldus de wethouder.

Doel van de proef

In Zwolle konden bewoners van de Aa-landen meedoen aan de proef Afval Bewust en in de gemeente Raalte de inwoners van hoogbouwlocaties, zoals appartementen en flats. Het belangrijkste doel van de proef is inzicht te krijgen in de methode die het meest effectief is voor het verminderen van de hoeveelheid restafval.

Hoe werkte de proef?

Voor iedere deelnemer was er binnen de ROVA-app een extra functie beschikbaar, waarmee men direct inzicht kreeg in de hoeveelheid restafval dat men had weggebracht. Zodra een deelnemer restafval naar de ondergrondse container had gebracht, volgde er een melding over afval scheiden op zijn of haar telefoon. Dat konden tips zijn over het beter scheiden van afval, maar ook informatie over hoe vaak afval is weggebracht in vergelijking met bijvoorbeeld vorig jaar. Omdat er verschillende methodes zijn getest kreeg niet iedere deelnemer dezelfde informatie te zien. Naast het persoonlijke inzicht kregen deelnemers met een Androidtelefoon, met NFC-functie, tijdens de proef nog een extra functie tot hun beschikking. Zij konden de ondergrondse container met hun smartphone openen. De proef liep van 18 september 2018 tot 18 maart 2019. Aan het begin en het einde van de proef ontvingen de deelnemers een vragenlijst om hun ervaringen te delen.

Waarom deze proef?

ROVA werkt samen met de gemeenten en hun inwoners aan het terugdringen van de hoeveelheid restafval. Immers, hoe minder restafval, hoe beter het is voor het milieu. Om dit te bereiken doet ROVA continue onderzoek naar nieuwe diensten en middelen. Met de proef Afval Bewust werd samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de gemeenten Zwolle en Raalte onderzocht wat inwoners helpt het restafval te verminderen.

Meer informatie of meedoen?

Vragen of ook meedoen? Meer informatie over de proef is te vinden op www.afvalbewust.nl.