Zwolle krijgt acht ton extra voor inburgering

Zwolle krijgt 800.000 euro extra om statushouders, vluchtelingen die tijdelijk in Nederland mogen verblijven, te helpen inburgeren. Met dat geld kan Zwolle nog eens 250 statushouders helpen.

 

Ook kan de gemeente zich beter voorbereiden op de nieuwe inburgeringswet. De hulp bestaat bijvoorbeeld uit het voorkomen van ernstige schulden. Ook gaat er geld naar inburgering ‘op maat’, waardoor statushouders sneller kunnen werk of een opleiding kunnen vinden.

Al eerder maakte de gemeenteraad voor dit jaar en volgend jaar vijf ton vrij voor ‘Nieuwe Zwollenaren’. Met een grote groep statushouders is inmiddels gestart.

Ze krijgen een persoonlijk plan, een gesprekstraining en hulp om met geld om te gaan, zodat ze uit de schulden blijven. Maar de grote rol die gemeenten vanaf 2021 bij inburgering krijgen, blijft heel veel werk. Daarom heeft het ministerie extra geld vrijgemaakt. Zwolle krijgt daarvan 300.000 euro voor 2020 en 2021.

Extra hulp

Ook Europa heeft een speciaal geldpotje voor statushouders: het Asiel, Migratie en Integratiefonds (Amif). Zwolle deed een aanvraag voor een half miljoen euro uit dit fonds en dat is gelukt. Dit komt bij de 300.000 euro van het ministerie.

Daardoor krijgen, behalve jonge statushouders en Eritrese jongeren, nu ook 250 andere statushouders uitgebreide hulp om in te burgeren.

Zwolle loopt voorop

Verantwoordelijk wethouder Klaas Sloots (GroenLinks): “Zwolle loopt voorop met inburgeren volgens de nieuwe wet van minister Koolmees. Dit extra geld betekent bijna een verdubbeling van wat de Zwolse raad zelf beschikbaar heeft gesteld.

Het laat zien dat Zwolle druk bezig is met inburgering en dat spreekt landelijke en Europese fondsen voor inburgering aan. Daardoor kunnen we ons doel nog beter bereiken: zoveel mogelijk statushouders zo snel mogelijk aan het werk helpen!”