Zwolse schaapherder grijpt net mis op EK schapendrijven

Ook dit jaar had Tjitse Terpstra zich, samen met zijn trouwe bordercollie Bet, gekwalificeerd voor het EK schapendrijven. In de tweede helft van augustus is het duo afgereisd naar Wittbek in Duitsland om daar te strijden voor een plek in de finale.

Schaapsherder Tjitse Terpstra in actie op het EK schapendrijven“Drie dagen lang waren er voorrondes, waarin men zich kon plaatsen voor de finale. Uiteindelijk gingen er 15 van de 130 mensen door”, aldus Tjitse. Helaas grepen Tjitse en Bet net naast de finale: “Ik had net te weinig punten om door te kunnen, maar het was wel weer een heel mooi en gezellig avontuur.”

Het was niet de eerste keer dat Tjitse meedeed aan het EK en vaak is hij wel al in de finale gekomen: “Ik heb nu drie keer het EK gewonnen en ik heb al tien keer bij de laatste drie gezeten.” Ook twee jaar geleden stond Tjitse nog in de finale, maar dit jaar  mocht het helaas niet baten. “De schapen waren ook wel erg eigenwijs. Ze sprongen soms zelfs bovenop honden en dan is het de kunst dat de hond zich weer weet te herpakken zonder het schaap te bijten”, zo zegt Tjitse.

Een schaapherder wiens hond dit over kwam was Roy Terpstra, de zoon van Tjitse, die zich ook had gekwalificeerd voor het EK. Helaas had ook Roy net te weinig punten om door te kunnen naar de finale van het EK. Vorig jaar stond Roy nog wel in de finale.

Het EK is nog maar net achter de rug, maar nu al zijn Tjitse en Roy weer bezig met het EK van volgend jaar: “De voorrondes zijn alweer in volle gang. Volgend jaar hopen we ons weer te plaatsen. Bet kan nog één keer met mij mee, maar daarna is ze te oud voor dit soort wedstrijden.”

Bescheiden dat hij is, zegt Tjitse nog wel tussen neus en lippen door dat hij zich heeft weten te plaatsen voor het WK schapendrijven in Engeland volgend jaar: “Dan doe ik mee met Bet of Jim, dat hangt even van de fysieke gesteldheid van Bet af.”