Trots op de Peperbus

Dag in dag uit werken Louis van Oldeniel (bouwkundige) en Rudy Pappot (installatietechnicus) hard aan het onderhoud van de gebouwen die de gemeente Zwolle rijk is. Daaronder vallen ook diverse monumenten, zoals de Peperbus. In deze historische toren zijn de klepels van diverse klokken in het carillon vervangen.

‘Het geluid van het carillon was niet meer zoals het zou moeten klinken. Dat is zonde, dus daar wilden we wat aan doen. Wij vinden kwaliteit van onze monumenten erg belangrijk. Op de Peperbus moeten we niet bezuinigen, want wat is Zwolle zonder het mooie geluid van de Peperbus?’, zegt Louis.

Rudy, campanoloog Gideon Bodden en beiaardier Martien van der Knijff zijn met elkaar om tafel gegaan om een plan te maken. Een plan om het geluid in de Peperbus weer mooi te laten klinken. ‘Eerst is de klokkenstoel op enkele constructieve onderdelen hersteld. Vervolgens zijn de werkzaamheden opgestart om de klokken, de klepels en de beiaard aan te passen’, aldus Rudy.

Klokken met een verhaal

Naast de herkenbare tonen van de Peperbus die Zwollenaren weer laten weten dat ze thuis zijn, is er nog een reden om trots te zijn op de unieke toren volgens Louis: ‘De klokken, die zijn bijzonder. Dat zijn (onder andere) echte Taylor-klokken. De Peperbus heeft de eer om als enige in Nederland nog deze specifieke klank te kunnen laten horen. De reden daarvoor is niet zo leuk: in de Tweede Wereldoorlog zijn alle Taylor-klokken die Nederland rijk was verder gestolen. Alleen de klokken in de Peperbus bleven gespaard. Daar moeten we extra zuinig op zijn. Maar de klokken hadden we sowieso niet vervangen. Die zijn zo goed, die kunnen eeuwen mee!’

Bovenin de Peperbus

Omdat Rudy en Louis niet vinden dat je een interview over de Peperbus kan houden, zonder de Peperbus ook daadwerkelijk gezien te hebben, klommen we op een donderdagochtend in januari om 8 uur de Peperbus in. Op iedere verdieping ging er een deur open en achter iedere deur zat weer een mooi verhaal.

Op één van de verdiepingen lagen de oude, versleten en loodzware klepels: ‘Probeer er maar één op te tillen,’ zegt Rudy gekscherend. ‘ Eenmaal boven in de Peperbus werd iedereen stil van het mooie uitzicht en de zonsopgang boven Zwolle, ook de beide mannen die de toren zo goed kennen. Dit went nooit.

Diverse werkzaamheden

Eenmaal beneden vertellen de mannen vol passie door over hun werkzaamheden: ‘De Peperbus is niet het enige monument dat we onderhouden. We onderhouden vele gebouwen en monumenten. Dat maakt het werk ook zo ontzettend veelzijdig: de ene keer zijn we bezig met een school en de andere keer zetten we een plan op die alle klepels in de Peperbus vervangt. Daardoor werken we met veel  mensen uit diverse achtergronden. Ons werkpakket is zeer divers en dat maakt het werk ook zo leuk. We zijn echt trots op de monumenten en gebouwen die wij in ons beheer hebben. Maar goed, we hebben alweer veel te veel verteld.’, zegt Rudy. ‘Ach, we kunnen nog uren doorgaan’, sluit Louis af.

Louis en Rudy genieten van het uitzicht boven in de Peperbus Foto: Louis (l) en Rudy.