Collega laat wilde dieren uit in de stad.

Behandelaar bezwaar- en beroep/klachten

Doorgrond jij de wetgeving net zo makkelijk als de verhalen van mensen, kan jij je onderbouwde oordeel kort en krachtig op papier zetten en ben je gericht op het vinden van oplossingen?

Dienstverband / uren per week 32-36 uur per week (voor 1 jaar met uitzicht op vast dienstverband)
Werk- en denkniveau HBO/WO
Salaris max. € 5.021,-- bruto per maand, bij een 36-urige werkweek
Afdeling Juridische Zaken
Vacaturehouder Carin Veldman
Sluitingsdatum -

Wie zijn wij

De stad staat voor grote opgaven om onze leefwereld duurzaam vorm te geven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie en de ontwikkeling van een circulaire economie. Al die kleine en grote opgaven zijn leidend voor onze manier van samenwerken. Afdelingen en teams zijn thuishavens, maar we werken door de afdelingen heen en zoeken elkaar makkelijk op. Samen tillen we bijzondere projecten van de grond. We vinden elkaar in voor- en tegenspoed, acteren als professionele partners, denken in mogelijkheden en stimuleren initiatieven uit de organisatie en de stad.

Zwolle is een stad in een regio die hard op weg is om de vierde economische topregio van Nederland te worden met innovatieve bedrijven die bijdragen aan onze maatschappelijke opgaven. De komende jaren staat er veel te gebeuren, waarbij we jouw inbreng en ideeën goed kunnen gebruiken.

Als je voor Zwolle werkt, word je uitgedaagd om je talenten optimaal in te zetten en je blijvend te ontwikkelen. Je krijgt kansen om te verrassen en te vernieuwen. Jezelf kunnen en mogen zijn; daar staan we in Zwolle voor. We waarderen, accepteren en respecteren elkaar om wie we zijn. Want het is de diversiteit die kleur geeft aan onze organisatie én stad. 

De afdeling

De afdeling Juridische Zaken (40 collega’s) heeft een adviserende en regisserende rol binnen de gehele organisatie. We houden ons bezig met meerdere disciplines, zoals juridisch advies (specifiek en concern breed), gegevensbescherming, juridische kwaliteitszorg, de behandeling van bezwaar- en beroepsschriften en de behandeling van klachten, parkeerbelastingen, inkoop en verzekeringen.

Dit doe jij

Je behandelt bezwaar- en beroepsschriften die te maken hebben met het fysieke domein daaronder vallen ook de subsidies aan instellingen, Woo, en zaken gerelateerd aan onze afdeling Inwonerszaken. Er worden beslissingen genomen, waar mensen het niet mee eens zijn. De buurt is tegen de bouw van een grote ketenwinkel, er wordt geen vergunning verleend om een elektrische laadpaal te plaatsen of een subsidieaanvraag wordt afgewezen. Aan jou de taak om nog eens secuur naar deze besluiten te kijken en deze te heroverwegen.

Daarnaast bestaat een deel van je werk uit het behandelen van klachten. Je behandelt een deel van de klachten die binnen komen, met name die op het fysieke domein.

Zorgvuldig

In feite keuren we ons eigen vlees. We doen dat uitermate zorgvuldig. We hebben te maken met regels en wetten. Maar we willen dingen ook mogelijk maken voor onze inwoners en bedrijven. Dat spreekt je aan in Zwolle.

Jij pakt elke zaak dan ook grondig aan. Zo kom je goed beslagen ten ijs door complete informatie te verzamelen van alle afdelingen die eerder bij het besluitvormingsproces waren betrokken. Je checkt of deze informatie juridisch klopt.

Ook spar je graag met je collega’s die zich met bezwaar- en beroepsschriften bezighouden. Zij hebben je ingewerkt en julie zijn nog steeds buddy’s, waarbij je terecht kunt met raad en daad.

Een goed gesprek is het halve werk

De start van een traject is meestal een gesprek. Je hebt telefonisch of online contact met bezwaarmakers en stelt de juiste vragen om tot de kern van het probleem door te dringen. Soms begrijpt een inwoner een besluit niet en kun je snel duidelijkheid brengen door zaken rustig uit te leggen. Je probeert ook of je de wens van een bezwaarmaker op een alternatieve en creatieve manier kunt inwilligen. En als je constateert dat een besluit echt moet worden aangepast, bespreek je dat op een prettige en open manier. Zowel met de collega die het besluit heeft genomen als met de inwoner.

Lukt het niet om zaken met elkaar op te lossen? Dan zorg je voor de formele behandeling van het bezwaarschrift. Je vertegenwoordigt de gemeente bij de rechtbank of wordt ingezet als secretaris van de onafhankelijke adviescommissie bezwaarschriften.

Klachten gaan met name over de bejegening van burgers door ambtenaren. In die zaken wordt veel gevraagd van je vaardigheden om tot een goed gesprek te komen en zo nodig tot een formele afhandeling van de klacht te komen.

Dit ben jij

Je hebt een Hbo of academische juridische opleiding, werkervaring binnen het bestuursrecht en met het behandelen van bezwaar- en beroepszaken. Misschien werk je nu bij een gemeente of een andere overheidsorganisatie en ben je gewend om te toetsen vanuit planologie of ruimtelijke ordening.

Jij doorgrondt de wetgeving net zo makkelijk als de verhalen van mensen. Als je voldoende informatie hebt verzameld, maak je een analyse, waarna je tot een onderbouwd oordeel komt dat je kort en krachtig op papier zet. Voor alle partijen leesbaar en begrijpelijk.

Je hebt altijd een goede band met collega’s en daarom voelt het niet vervelend om je mening te geven. Soms moeten besluiten gewoon worden veranderd. Dat weet je op een prettige manier te brengen en goed te onderbouwen.

Je hebt een rol als empathisch gesprekspartner én als pragmatisch beoordelaar. Zijn zaken juridisch juist? In beide rollen acteer en communiceer je zorgvuldig, ben je gericht op het vinden van oplossingen en bewaak je termijnen. Dankzij al deze competenties zou je in  Zwolle verder kunnen groeien, bijvoorbeeld naar de functie van juridisch adviseur.

Dit bieden wij

Een salaris van maximaal € 5.021, (maximum schaal 10A) bruto per maand bij een volledige 36-urige werkweek. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring. Daarnaast ontvang je 17,05% individueel keuzebudget waarmee je een deel van je arbeidsvoorwaarden naar eigen wens kunt inrichten.

Je hebt de mogelijkheid om dit bedrag maandelijks of jaarlijks te laten uitkeren. Het vakantiegeld en een dertiende maand is in dit bedrag opgenomen. Het pensioen dat voor je wordt opgebouwd, staat los van deze regeling.

Wij investeren in je (persoonlijke) ontwikkeling, dus we horen graag hoe jij dit ziet. In Zwolle werken we hybride. We hebben een budget voor je beschikbaar om je werkplek thuis in te richten. Ook krijg je een laptop en telefoon van de ‘zaak’. We starten graag met een contract voor een jaar.

Meer weten?

Laat weten wie je bent en wat je wilt. Bel of mail met Onno Looijestijn, manager juridisch advies en bezwaar, 038 – 498 3301, ojtm.looijestijn@zwolle.nl(link stuurt een e-mail),  of Carin Veldman, afdelingshoofd Juridische Zaken, 038 – 498 2140, cmc.veldman@zwolle.nl(link stuurt een e-mail)

Solliciteren

Deze vacature staat voor langere tijd open, op het moment dat er een geschikte kandidaat is, kunnen we besluiten de vacature offline te zetten.

Solliciteer direct

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2022 Gemeente Zwolle