Berkum

Berkumers geven hun mening over een duurzaam alternatief voor aardgas in hun wijk

05 oktober 2023
Homepage

Bewonersraadpleging op thema aardgasvrij uniek in Nederland


In de Zwolse wijk Berkum, bestaande uit de buurten Berkum, Brinkhoek en Veldhoek, zijn bewoners, woningcorporaties en gemeente Zwolle sinds 2018 samen aan de slag voor een aardgasvrije wijk. Dat is een grote verandering en gaat stapsgewijs. Het moment is aangebroken voor een bewonersraadpleging; Berkumers kunnen hun mening geven over een duurzaam alternatief voor aardgas in hun wijk. De raadpleging op het thema aardgasvrij is uniek in Zwolle, en in Nederland. We organiseren het voor de eerste keer. Het is een laagdrempelige manier voor bewoners om mee te doen en te laten horen wat zij ervan vinden.

Stichting Duurzaam Berkum

Stichting Duurzaam Berkum (SDB), opgericht door betrokken bewoners uit de wijk, zet zich op vrijwillige basis in voor het verduurzamen van de woningen in de wijk (denk aan maatregelen zoals isoleren, zonnepanelen en de inzet van energiecoaches). Ook heeft zij een coöperatie opgericht voor grootschalige duurzame energie-opwek.

Henk Vermaas, inwoner van Berkum en voorzitter SDB:  De toekomst is van onze (klein)kinderen en daar doen we het voor! Fantastisch dat we als SDB een gelijkwaardige partner zijn in het proces.

Berkum Energieneutraal

Eind 2020 werd Berkum één van de 66 landelijke ‘proeftuinen aardgasvrij’ (PAW). Met 3 miljoen subsidie van de rijksoverheid voor het verduurzamen van woningen gaat de wijk op termijn van het aardgas af. Betrokken bewoners in de Stichting Duurzaam Berkum (SDB), woningcorporaties deltaWonen en SWZ, en gemeente Zwolle gingen een nauwe samenwerking aan in het project Berkum Energieneutraal (BEN). BEN sprak toen de ambitie uit dat Berkum in 2028 klaar moet zijn om van het aardgas af te gaan met als uiteindelijk doel om volledig aardgasvrij te worden.

Gerdien Rots, wijkwethouder: “Aardgasvrij worden is een grote opgave. Ik ben ervan overtuigd dat we op lokaal niveau ons steentje kunnen bijdragen. Daarom ben ik heel dankbaar voor alles wat Stichting Duurzaam Berkum voor de wijk doet. Dat is onbetaalbaar.

Bewonersraadpleging

Samen met externe partijen zoals Enexis en de Stichting Milieuraad Zwolle is onderzocht welke alternatieven voor het gebruik van aardgas mogelijk zijn in Berkum. Dat zijn er drie: ‘all electric’ (volledig elektrisch), hybride en een warmtenet. Omdat BEN de hele wijk wil betrekken en wil weten hoe Berkumers tegenover deze alternatieven staan, kunnen alle wijkbewoners van 9 tot en met 14 oktober 2023 meedoen aan de raadpleging en hun mening geven.

Aardgasvrij is een ingewikkeld onderwerp. Het afgelopen jaar zijn de bewoners ‘voorbereid’ op de bewonersraadpleging door onder meer informatiemomenten, webinars, inloopspreekuren en gesprekken op straat en bij wijkactiviteiten. Het resultaat van de bewonersraadpleging leert Zwolle ook hoe we dit instrument goed kunnen inzetten om de samenwerking met wijkbewoners goed vorm te geven.

Advies voor college en gemeenteraad

Op basis van de uitkomsten van de bewonersraadpleging maken de drie partijen samen een advies vanuit BEN voor het college en de gemeenteraad. De woningcorporaties gebruiken de mening van de huurders bij hun beslissing over een nieuw wijkenergiesysteem voor hun eigen woningen.  Het college en de gemeenteraad besluiten naar aanleiding van het advies van BEN welk wijkenergiesysteem er wordt opgenomen in het Warmteplan Berkum. Vervolgens gaat BEN het Warmteplan samen met de bewoners schrijven.

Arjan Spaans, wethouder Energietransitie: “Het aardgasvrij maken van Berkum doen we echt samen met de wijk. We zijn al een aantal jaren bezig en de kroon op al het werk is de bewonersraadpleging. Ik hoop echt op een grote opkomst. Dan ligt er een sterke basis voor het advies naar het college en de raad.”

Meer informatie over BEN: Berkum Energieneutraal

 

 

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle