Hoe word je raadslid?

In maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en politieke partijen zijn al volop aan het kijken naar geschikte kandidaten voor op de verkiezingslijst die ze later dit jaar samenstellen. Het is nu een goed moment om u te oriënteren op een toekomst in de lokale politiek. Lees meer over hoe u raadslid/burgerlid kunt worden.

Gemeenteraadslid word je niet zomaar. Daar gaat vaak een hele procedure aan vooraf die wel een jaar duurt en die tot op zekere hoogte bij iedere partij verschilt.

Solliciteren of gevraagd worden

Bij sommige politieke partijen is het nodig om ongeveer een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen te solliciteren en een gesprek aan te gaan met een kandidatencommissie, bij andere partijen word je gewoon gevraagd. Of soms stellen partijen als eis om mee te solliciteren, dat je in ieder geval al een jaar lid moet zijn van de partij.

Hoge plaats op kandidatenlijst of voorkeursstemmen

Normaal gezien, mogen de leden van een partij uiteindelijk bepalen wie waar op de lijst komt. Zodra dat gebeurd is, wordt de lijst 'ingediend' bij de kiescommissie van de gemeente. Bij de verkiezingen worden alleen de kandidaten die boven aan de lijst staan verkozen, dus hoe hoger je plaats op de lijst, des te groter de kans dat je verkozen wordt. Er is één uitzondering: kandidaten die genoeg voorkeurstemmen hebben worden direct verkozen, ongeacht hun plaats op de lijst.

Eerst ervaring opdoen als burgerlid

Na de verkiezingen mogen de partijen ook mensen die niet verkozen zijn, aanwijzen om burgerlid te worden. Iedere partij mag maximaal vier mensen aanwijzen. Burgerleden mogen meepraten in de informatie- en debatronde, ze mogen alleen niet stemmen in de besluitvormende ronde. Als je raadslid wilt worden, is het goed om van tevoren burgerlid te zijn, want je doet er belangrijke ervaring op voor een toekomst als raadslid. En, het kan op ieder moment, zodra er een vacature is bij een partij. Wilt u politiek actief worden, neem dan contact op met één van de politieke partijen (naar beneden scrollen op de pagina voor het foto overzicht met contactgegevens).