Nederland viert 100 jaar vrouwenkiesrecht

Het is in 2019 is het 100 jaar geleden dat het actieve kiesrecht voor vrouwen in Nederland werd ingevoerd. Een groot aantal vrouwenorganisaties heeft samen het Comité 100 Jaar Vrouwenkiesrecht opgericht. Het Comité wil de impact en zichtbaarheid van 100 jaar vrouwenkiesrecht vergroten en roept individuen en organisaties op om aandacht te besteden aan de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht.

Geschiedenis

In december 1917 werd het passief kiesrecht voor zowel vrouwen als mannen in Nederland ingevoerd. Het actief kiesrecht (stem uitbrengen) werd alleen opengesteld voor mannen. Vrouwen konden toen voor politieke functies gekozen worden, maar mochten zelf nog niet stemmen. Pas in 1919 kregen Nederlandse vrouwen het felbegeerde actief kiesrecht. Dat vieren we in 2019! Het Comité roept iedereen, vrouwenorganisaties, actiegroepen, landelijke-, gemeentelijke- en provinciale bestuurders op om 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 te vieren.

Het Comité vraagt alvast aandacht voor drie grote evenementen die de kennis over de strijd om het vrouwenkiesrecht willen vergroten en het belang ervan willen vieren.
 

  1. Op vrijdag 1 februari 2019 is in het Tweede Kamergebouw in Den Haag de fototentoonstelling geopend Vrouwen hebben nooit stil gezeten.
  2. De landelijke viering van 100 Jaar Vrouwenkiesrecht vindt plaats op donderdag 9 mei 2019 in het Groninger Museum. Dat is precies honderd jaar nadat de wet van Henri Marchant (de wet-Jacobs) werd aangenomen door de Tweede Kamer, waardoor vrouwen actief kiesrecht verwierven. Het Groninger Museum zet op 9 mei 2019 zijn deuren wijd open voor veelkleurige activiteiten, die bekendheid geven aan de historische en glorieuze strijd van vrouwen: de massale wijze waarop vrouwen (en mannen) in actie zijn gekomen om hun gelijke recht op politieke en maatschappelijke deelname te eisen.
    Een passend decor vormt de tentoonstelling Strijd! 100 jaar Vrouwenkiesrecht in het Groninger Museum die van 9 mei tot 15 september 2019 te zien is. Ook verschijnt er op die dag een boek over de strijd om het vrouwenkiesrecht, geschreven door prof. dr. Mineke Bosch, medesamenstelster van de tentoonstelling en biograaf van Aletta Jacobs. De schrijfster geeft die dag ook een lezing.
  3. Op vrijdag 27 september 2019 is het feest: de  leden van de Vereeniging Voor Vrouwenkiesrecht vierden precies 100 jaar geleden in het Concertgebouw hun overwinning. Atria en de OBA bundelen hun krachten. Ze richten een tentoonstelling in over 100 jaar vrouwenkiesrecht (OBA) en organiseren allerlei activiteiten in Amsterdam.

Meer informatie

Meer informatie over 100 jaar vrouwenkiesrecht vindt u op: 

Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis

Ik vier mijn stem