Terugblikken op een 'Team-analyse'

Tiem is een sociaal werk- en ontwikkelbedrijf in Zwolle met circa 100 medewerkers. De organisatie begeleidt kandidaten die een uitkering krijgen van de gemeente Zwolle. Voor hen is werken of het vinden van werk niet vanzelfsprekend.

Tiem staat voor maatschappelijk ondernemen en werkgeluk voor iedereen. Dit geldt ook voor de eigen medewerkers. Tiem is aangesloten bij de Talentenregio en maakt gebruik van de diensten van Blik.

Het HR-team van Tiem deed onlangs een teamanalyse. We blikken terug met teamleider Linda Land en loopbaanadviseur Netty Deelen.

Leuk om kennis met jou te maken Linda. Wil je wat meer vertellen over jezelf en je team?

‘Het HR-team van Tiem is een hecht team. We zijn met ons vijven. Naast mij bestaat het team uit vier HR-adviseurs. Samen doen we alle voorkomende HR-werkzaamheden.

We hebben het gezellig samen. Zo vieren we verjaardagen en gaan we af en toe met elkaar uit eten.’  

Wat was voor jou de reden om Blik te benaderen?

‘We hebben de teamanalyse niet gedaan omdat het ‘rammelt' in ons team. We waren vooral benieuwd naar wie welke kwaliteiten heeft en hoe we deze kwaliteiten het beste kunnen inzetten. Nóg beter samenwerken. Dat was ons doel.’

Hoe ging jullie teamanalyse in zijn werk?

‘We hebben eerst ieder afzonderlijk een teamanalyse (TMA) gedaan. De TMA brengt drijfveren en talenten in beeld. We hebben vervolgens allemaal een gesprek gehad met Netty over de uitkomsten van de TMA. Ik vond het fijn om met een professional te praten over mijn kwaliteiten en over wat mij drijft. Dit gold ook voor mijn collega's. Na de individuele gesprekken volgde de teamsessie’.

Netty: ‘Voorafgaand aan een teamsessie gaan we altijd eerst individueel met de teamleden in gesprek. Dit zorgt ervoor dat de deelnemers alvast nadenken over wie ze zijn en welke rol ze vervullen in het team. Voor mij als trainer zijn deze individuele gesprekken ook fijn. Je leert het team alvast kennen. Wat ik mij van dit team kan herinneren, is dat ze er heel positief instonden. Ze hadden alle vijf hetzelfde doel: nóg beter samenwerken.’

En dan de teamsessie. Hoe verliep deze?  

Linda: ‘Netty startte met een korte introductie. Ze had een set met leuke vragen bij zich. Vragen die zorgden voor een ontspannen sfeer. Daarna volgden er verschillende oefeningen waaronder de oefening ‘langs de lijn’. Netty had stippen bij zich met de cijfers 1 tot en met 9. Wat zijn jouw kwaliteiten? Ga er maar staan. Waar is jouw collega goed in? Zet je collega op een cijfer. Deze oefening leverde mooie gesprekken op. Wat mij is bijgebleven, is dat er letterlijk gebruik gemaakt werd van de ruimte. Een teamanalyse gaat uit van het positieve. Dat vind ik heel mooi aan de methode. Het gaat niet over hoger of lager. Het gaat over kwaliteiten. Wat ik ook erg fijn vond, is dat de sessie eindigde met een aantal concrete punten waar we als team mee verder konden.’

Netty: ‘Teams die via Blik een teamanalyse doen, ontvangen altijd een TMA-teamrapportage. Een team bestaat vaak uit verschillende persoonlijkheden. In de teamrapportage staan de talenten en drijfveren van de verschillende medewerkers vermeld. Naast dit overzicht geeft de rapportage ook heldere adviezen over hoe de werkomgeving er het beste uit kan zien. En welke werk- en leerstijl het beste past.

In de teamsessie zelf horen collega’s door ‘luchtige’ oefeningen van elkaar de TMA-uitslagen. Dit levert vaak mooie gesprekken op en zorgt voor meer wederzijds begrip.’

De teamsessie eindigde dus met wat actiepunten. Hoe is daarna gegaan?

‘In de teamsessie met Netty hebben we als team drie aandachtsgebieden geformuleerd.  Drie thema's waar we meer focus op willen leggen. Inmiddels hebben we alweer twee keer bij elkaar gezeten. Een derde sessie staat gepland. Tijdens deze middagen hebben we onze teamrapportage erbij gepakt. Welke kwaliteiten zou je nog meer in willen zetten? We hebben taken herverdeeld op basis van kwaliteiten en interesses. In mijn team zitten fijne mensen met verschillende kwaliteiten. We vullen elkaar mooi aan. Mocht ons team in de toekomst een nieuwe collega zoeken, dan kunnen we aan de hand van de teamanalyse heel gericht gaan werven. Maar voorlopig zijn we happy met ons vijven. Werk doen dat bij je past, hier gaan we als team de komende tijd mee verder.

Door de teamanalyse zijn we ons als HR-team ook bewuster geworden van onze rol binnen Tiem. We hebben dus niet alleen gekeken naar ons eigen team, maar ook naar het ‘grotere geheel.’.

Netty: ‘Wat hebben jullie een mooi vervolg gegeven aan de teamsessie. Leuk om te horen! Als trainer kijk ik ook positief terug op de sessie. Het was een inspirerende middag!’

Blik centrum voor loopbaan & talent bevindt zich in het Stadhuis van Zwolle:

Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle 

Stuur voor contact met Blik een mail naar: blik@zwolle.nl

© 2024 Blik