Bouwhistorisch onderzoek: info en rondleiding
Hoe zijn de monumentale gebouwen in Zwolle ontstaan? Hoe zijn ze veranderd: hoe komt het dat een gebouw eruitziet zoals het er nu uitziet? En wat vertelt het over de mensen die hier in de loop er eeuwen hebben gewoond en gewerkt?
Wat is bouwhistorisch onderzoek?
Geplande werkzaamheden, zoals een verbouwing of een restauratie, vormen vaak de aanleiding om de bouwgeschiedenis van een gebouw te onderzoeken. Dit is het werk van de bouwhistoricus. Bij een onderzoek worden historische afbeeldingen en bouwtekeningen gebruikt. Ook wordt het gebouw van onder tot boven bekeken. De bouwhistoricus legt alles vast: bouwsporen in muren, balklagen, kelders en kapconstructies. Zo weten we steeds meer over ons gebouwde erfgoed.
Wat kun je doen?
Bouwhistoricus Peter Boer en zijn collega Jacco Vromen onderzochten in de afgelopen jaren veel huizen in de Zwolse binnenstad. Recent nog ontdekten ze in de Koestraat hoe de stadsmuur hier liep en eruitzag. Zij vertellen over hun aanpak met concrete voorbeelden en voorwerpen, zoals gebruikte archiefbronnen en historische afbeeldingen. Daarna kun je voor een korte rondleiding mee naar buiten langs sprekende voorbeelden in de omgeving van het Drostenhuis.
Waar?
Stadsmuseum ANNO, Erfgoed Lab, Melkmarkt 41 Zwolle.
Wanneer?
Op 21 december 2022 van 12:30 tot 17:00 zijn de bouwhistorici aanwezig, je kunt gewoon binnenlopen. De rondleidingen buiten starten om 14.00, 15.00 en 16.00 uur.