Broerenkwartier

Het Broerenkwartier kent een rijke historie. Het voormalige kloostercomplex heeft in de loop der jaren plaatsgemaakt voor een winkelgebied dat weinig verbinding heeft met de rest van de middeleeuwse binnenstad. En dat terwijl dit stadsdeel mooie kansen biedt voor cultuur, winkelen en wonen in een open structuur naar andere centrumgebieden.

Daarom is het tijd voor een stukje vernieuwing en maken we het Broerenkwartier klaar voor de toekomst. En om vooruit te komen, kijken we ook een stukje terug in de tijd. We maken meer verbinding met het historische karakter van Zwolle.

Zo komt er weer ruimte voor groen, wordt het dakenlandschap een stuk gevarieerder en brengen we oude zichtlijnen terug. 

Gemeente Zwolle blaast samen met pandeigenaren, winkeliers én bewoners nieuw leven in het Broerenkwartier. Zo zorgen we er samen voor dat het weer een gebied wordt met karakter. Een open karakter waar historie en vernieuwing hand in hand gaan.

Een gebied waar van alles valt te beleven, of het nu gaat om wonen, winkelen of cultuur snuiven.

Hoe gaan we dat doen?

Stap voor stap blazen we nieuw leven in het Broerenkwartier. De eerste stappen zijn zelfs al gezet. Zo zijn de panden tussen het terras van het Vliegerhuys en de WE opnieuw gebouwd en is de bestrating rondom de Pestengasthuys aangepast. Ook zijn er fietsparkeerplekken gemaakt en is een aantal nieuwe bomen geplant. 

De volgende stappen staan ook voor de deur!

Verbouwing Weeshuispassage start

Schutte Bouw en Ontwikkeling gaat in april 2021 aan de slag met de transformatie en nieuwbouw van de Weeshuispassage. Er wordt gestart met een gedeeltelijke sloop, waarna de opbouw en vernieuwing begint.
Heeft u daar vragen over? Mailt u dan naar: broerenkwartier@schuttebouw.nl.

Het Handelshuys brengt levendigheid

“Ja, we gaan onze binnenstad repareren!” Met die motivatie presenteert de Zwolse ontwikkelaar Junco haar plan voor Het Handelshuys in het Broerenkwartier in Zwolle. Op de plek waar tot 1965 de Michaëlskerk aan het Meerminneplein stond, staat nu het voormalig warenhuis Hudson’s Bay. Sinds 2020 is het gebouw verlaten.

"Ontwikkeling is welkom. Laat dat een ontwikkeling zijn die bijdraagt aan herstel van of het beter maken van de binnenstad. Een ontwikkeling die weer levendigheid brengt", aldus Junco.

Met De Zwarte Hond, ontwerpbureau voor architectuur en stedenbouw, ontwikkelde Junco een plan om het leegstaande monofunctionele warenhuis te herontwikkelen tot een multifunctionele aangename leefomgeving. Een plan waarin wonen, winkelen, boodschappen doen, eten en drinken en verblijven goed samengaan.

Het project is in de ontwerpfase. De planning is om eind 2021 de procedures af te ronden die nodig zijn om in 2022 een start te kunnen maken met de sloop en nieuwbouw. Wilt u meer weten of op de hoogte blijven, ga dan naar www.hethandelshuyszwolle.nl