Buitengeluk

De buitenruimte is van ons allemaal. Vooral in coronatijd is die extra belangrijk geworden voor onze ontspanning nu contacten en leuke uitjes beperkt zijn. Daarvoor zijn we samen verantwoordelijk: de medewerkers van ROVA en gemeente Zwolle en niet in de laatste plaats inwoners. Vaak laten we de natuur zijn gang gaan en soms helpen we die een handje. Dit doen we om bij te dragen aan het buitengeluk van anderen en van onszelf.

Waarom noemen we het buitengeluk?

We snoeien niet alleen de struiken om ze beter te laten groeien en bloeien, we doen dat ook voor de veiligheid. Je houdt een beter zicht op het verkeer of wat er in het park gebeurt. 

Maaien doen we op sommige plekken vaak, zoals bij speeltuinen zodat hoog gras kinderen niet belemmert om bij de speeltoestellen te komen.

Sommige bermen maaien we vaak. Daardoor bloeien er juist in de zomer extra veel kruiden en bloemen. Bijen zijn daar blij mee en de straat ziet er ook nog mooier uit.

Bewoners maken geveltuintjes voor hun woning op gemeentegrond. Dat mag. Zij doen dat niet alleen omdat het leuker is om te wonen in een groene straat, maar ook omdat te veel regenwater sneller in grond dan langs tegels wordt afgevoerd. Slim dus. En fijn voor vogels en insecten die er een schuilplaats vinden in koude winters, maar vooral op hete zomerdagen.

Dit zijn een paar voorbeelden waarom en hoe we de buitenruimte inrichten, beheren en onderhouden voor het buitengeluk van mens én dier. Dan kan verschillen per jaargetijde zoals nu in de zomer.

Zomer

Onkruid vergaat niet en daarom halen we het weg. Soms is het beter om het (on)kruid te laten staan. Dat is beter voor de biodiversiteit.

Na een nat en koel voorjaar, kunnen we in dit seizoen de warme en soms hete zomerdagen verwachten. Dus zoeken we verkoeling in het water. Maar doe dat niet in rivieren, sluizen of door van bruggen te springen. Dat is levensgevaarlijk!

Snoeien doet groeien, maar wanneer kun je nu het beste een boom snoeien? 

Meer over deze onderwerpen en meer buitengeluk lees je in de buitengelukspecial Zomer.

Special Buitengeluk Zomer juni 2021

Lente

Dit is het seizoen van de kriebels, jeukende, groene vingers, de bijtjes en de bloempjes en de volle nestjes.

We staan nu vooral even stil bij de term biodiversiteit. Wat betekent dat eigenlijk? En hoe zorgt de gemeente  er voor om die te verbeteren? En wat kun je daar zelf aan doen?

Soms moeten we iets voorkomen zoals de eikenprocessierups. Of het per ongeluk verwijderen van de Zwolse Tulp.

Meer over buitengeluk lees je in de buitengelukspecial Lente.

Special Buitengeluk Lente april 2021

Winter

Wie denkt dat de buitenruimte in de winter weinig onderhoud nodig heeft en je niets kunt doen om je voor te bereiden op de lente heeft het mis.

Is er geen vorst dan kun je ook in de winter een boom planten. Is er wel vorst dan kun je de vogels een handje helpen met pinda's, vet en water. Wist je dat vleermuizen overwinteren in geluidschermen?

Een ding is zeker: de buitenruimte geeft ook in de winter buitengeluk, voor jong en oud, voor mens en dier.

Meer over buitengeluk lees je in de buitengelukspecial Winter.

Special Buitengeluk Winter februari 2021

Herfst

De herfst is een bijzonder jaargetijde waarin buiten en de natuur ons extra opvalt: paddenstoelen, eikels, kastanjes en natuurlijk de bomen die prachtig verkleuren.

Soms geeft het ook ongemak zoals veel regenwater en bladeren die de straten glad maken. En soms moet er gestrooid worden omdat het weer doet wat hij wil.

Maar een ding is zeker: de buitenruimte in de herfst geeft buitengeluk, voor jong en oud, voor mens en dier.

Over buitengeluk in de herfst, bladruimen, de tuin winterklaar maken, een wandeling langs de IJssel, een bijzondere plant en kikker, en meer lees je in de buitengelukspecial Herfst

Special Buitengeluk Herfst november 2020