Buitengeluk

lentefoto

De buitenruimte is van ons allemaal. Vooral in coronatijd is die extra belangrijk geworden voor onze ontspanning nu contacten en leuke uitjes beperkt zijn. Daarvoor zijn we samen verantwoordelijk: de medewerkers van ROVA en gemeente Zwolle en niet in de laatste plaats inwoners. Vaak laten we de natuur zijn gang gaan en soms helpen we die een handje. Dit doen we om bij te dragen aan het buitengeluk van anderen en van onszelf.

Waarom noemen we het buitengeluk?

We snoeien niet alleen de struiken om ze beter te laten groeien en bloeien, we doen dat ook voor de veiligheid. Je houdt een beter zicht op het verkeer of wat er in het park gebeurt. 

Maaien doen we op sommige plekken vaak, zoals bij speeltuinen zodat hoog gras kinderen niet belemmert om bij de speeltoestellen te komen.

Sommige bermen maaien we vaak. Daardoor bloeien er juist in de zomer extra veel kruiden en bloemen. Bijen zijn daar blij mee en de straat ziet er ook nog mooier uit.

Bewoners maken geveltuintjes voor hun woning op gemeentegrond. Dat mag. Zij doen dat niet alleen omdat het leuker is om te wonen in een groene straat, maar ook omdat te veel regenwater sneller in grond dan langs tegels wordt afgevoerd. Slim dus. En fijn voor vogels en insecten die er een schuilplaats vinden in koude winters, maar vooral op hete zomerdagen.

Dit zijn een paar voorbeelden waarom en hoe we de buitenruimte inrichten, beheren en onderhouden voor het buitengeluk van mens én dier. Dan kan verschillen per jaargetijde zoals nu in de lente.

Lente

'Ik maak de buitenruimte mooier. Beter. Als slecht asfalt wordt vervangen, staat dat niet alleen mooi, maar is er ook geen geluidsoverlast meer. Als we waterdoorlatend asfalt leggen en het regenwaterriool werkt goed, houden bewoners droge voeten. Een vuilwaterriool dat weer lekker doorstroomt voorkomt rioolstank. Buitengeluk en rioolstank gaan niet goed samen.'

Dick Greven doet zijn werk in weer en wind en in elk jaargetijde. Er op uit gaan doen we vooral graag in de lente als alles weer tot bloei komt. Wat de natuur ons geeft. En soms helpen we die een handje, bijvoorbeeld door akkers om te ploegen zodat de zwarte aarde naar boven wordt gehaald.

Dit en nog meer in de Buitengelukspecial Lente.

Special Buitengeluk lente

Winter

De buitenruimte geeft ons ook in de winter buitengeluk, voor jong en oud, voor mens en dier. De winter geeft ook ongemak, zoals gladde wegen die gestrooid moeten worden.

De bewoners aan de Knoopkruidweg ervaren nog meer buitengeluk sinds zij een buurttuin hebben ingericht. 

Vaak laten we de natuur zijn gang gaan en soms helpen we die een handje. Zoals met een oversteekplaats voor otters en het planten van sleedoorns voor de sleedoornpage.

En je zou het bijna vergeten, maar buiten spelen is ook buitengeluk.

Je leest het allemaal  en nog meer in de Buitengelukspecial Winter.

Special Buitengeluk winter 2022

Herfst

Soms geeft de herfst ongemak zoals veel regenwater. In het vernieuwde stationsgebied hebben ze daar slimme oplossingen voor bedacht.

Maar de herfst is vooral een jaargetijde met opvallende kenmerken zoals de bomen die prachtig verkleuren. Onze burgemeester maakt graag een wandeling tussen de vallende bladeren en kinderen rapen eikels en kastanjes om een herfsttafel te maken of een kijkdoos.

En waar staan eigenlijk de eiken en kastanjebomen? Kun je nog groente telen in de herfst?  Je leest het allemaal in de Buitengelukspecial Herfst.

Special buitengeluk herfst 2021.pdf

Zomer

Onkruid vergaat niet en daarom halen we het weg. Soms is het beter om het (on)kruid te laten staan. Dat is beter voor de biodiversiteit.

Na een nat en koel voorjaar, kunnen we in dit seizoen de warme en soms hete zomerdagen verwachten. Dus zoeken we verkoeling in het water. Maar doe dat niet in rivieren, sluizen of door van bruggen te springen. Dat is levensgevaarlijk!

Snoeien doet groeien, maar wanneer kun je nu het beste een boom snoeien? 

Meer over deze onderwerpen en meer buitengeluk lees je in de buitengelukspecial Zomer.

Special Buitengeluk Zomer juni 2021

Lente

Dit is het seizoen van de kriebels, jeukende, groene vingers, de bijtjes en de bloempjes en de volle nestjes.

We staan nu vooral even stil bij de term biodiversiteit. Wat betekent dat eigenlijk? En hoe zorgt de gemeente  er voor om die te verbeteren? En wat kun je daar zelf aan doen?

Soms moeten we iets voorkomen zoals de eikenprocessierups. Of het per ongeluk verwijderen van de Zwolse Tulp.

Meer over buitengeluk lees je in de buitengelukspecial Lente.

Special Buitengeluk Lente april 2021

Winter

Wie denkt dat de buitenruimte in de winter weinig onderhoud nodig heeft en je niets kunt doen om je voor te bereiden op de lente heeft het mis.

Is er geen vorst dan kun je ook in de winter een boom planten. Is er wel vorst dan kun je de vogels een handje helpen met pinda's, vet en water. Wist je dat vleermuizen overwinteren in geluidschermen?

Een ding is zeker: de buitenruimte geeft ook in de winter buitengeluk, voor jong en oud, voor mens en dier.

Meer over buitengeluk lees je in de buitengelukspecial Winter.

Special Buitengeluk Winter februari 2021