Proef met kleinere openingen restafval container
Met de invoering van het tarief op restafval per 1 januari 2023 betalen Zwolse inwoners €1,70 per keer dat ze een afvalzak in de ondergrondse restafvalcontainer van 60 liter storten en €2,30 voor de iets grotere restafvalcontainer in de binnenstad (80 liter) .
In de raadsdebat van 26-09-2022 heeft de gemeenteraad haar zorgen geuit over de praktische toepasbaarheid van de inwerpgroottes (van 60 en 80 liter) van de huidige ondergrondse restafvalvoorzieningen voor bepaalde doelgroepen. Zo zouden bijvoorbeeld senioren of klein behuisde inwoners benadeeld kunnen worden indien ze kleinere of minder volle afvalzakken willen of moeten storten omdat een volle zak te zwaar is of omdat er geen ruimte is in en om het huis om het afval op te sparen tot de zak vol is. Het college van B&W heeft naar aanleiding van deze zorgen besloten om een proef uit te voeren met kleinere openingen van de restafvalcontainers.
Doel
Het doel van de proef is om inzicht te krijgen in de behoefte aan kleinere inwerpopeningen voor het restafval onder Zwolse inwoners. Het gaat bij deze behoefte om zowel 1) de wens voor een kleinere opening als 2) het daadwerkelijk gebruik van een kleinere opening.
Opzet
Om dit inzicht te verkrijgen zijn allereerst tien proeflocaties ingericht, waarbij aangesloten huishoudens gedurende een half jaar gebruik kunnen maken van de reguliere opening (van 60 liter) en een kleinere opening.
Op de markt zijn twee kleinere openingen beschikbaar: een 40 liter en 30 liter opening. Op vijf proeflocaties konden huishoudens gebruik maken van een combinatie van 60 en 40 liter, gerealiseerd door op locaties met twee restafvalcontainers naast elkaar, de opening van één restafvalcontainer aan te passen naar 40 liter. Op de vijf andere proeflocaties is de huidige restafvalcontainer vervangen voor een ‘duo-container’; dat is één restafvalcontainer met twee verschillende openingen van 60 liter en 30 liter.
Om de ervaring van de deelnemende huishoudens te peilen met het gebruik van een kleinere opening is in november/december 2023 een vragenlijst naar huishoudens gestuurd. De vragenlijst omvat negen vragen over het gebruik van de reguliere en kleinere openingen alsmede over de woonsituatie van huishoudens. In totaal hebben 404 huishoudens de vragenlijst ingevuld (respons = 21,5%). Hiervan is 25,8% een meerpersoonshuishoudens en 18,2% een eenpersoonshuishouden.
Conclusies
De conclusies uit dit onderzoek waren:
- Een relatief klein deel van deelnemende huishoudens van de proef (10%-20%) heeft een duidelijke behoefte en voorkeur voor een restafvalcontainer met een kleinere opening. Het maakt hierbij niet uit of de kleinere opening een 30-liter opening is of een 40-liter opening. Wel ervaren huishoudens die gebruik konden maken van de 40-liter opening meer problemen met de restafvalcontainer dan huishoudens die gebruik konden maken van de 30/60-liter duo-container.
- Het zijn vooral de eenpersoonshuishoudens, huishoudens zonder tuin en huishoudens zonder huisdieren die significant vaker gebruik hebben gemaakt van een kleinere opening en dat in de toekomst ook graag willen blijven doen.
- Leeftijd blijkt geen doorslaggevende variabele in het gebruik en voorkeuren voor een kleinere opening. De huishoudgrootte en de ruimte om het huis zijn belangrijker.
- De helft van de huishoudens die zeggen graag gebruik te willen blijven maken van een kleinere opening geven aan dat deze container niet verder mag staan dan de huidige restafvalcontainer. Met andere woorden, de bereidheid om een grotere afstand te overbruggen naar een centraal gelegen restafvalcontainer met een kleinere opening is beperkt.
De rapportage met alle uitkomsten van dit onderzoek kan worden opgevraagd via onderzoek@zwolle.nl.