recyclen iconCirculaire sloop Combigebouw

Zwolle is een ‘Global Goals’-gemeente. Dit betekent dat we werken aan de wereldwijde doelen voor een eerlijke en duurzame wereld. Circulariteit staat daarom hoog op Zwolse agenda. Daarom gebruiken we vrijkomende materialen uit de sloop van kantorenpand Combigebouw zoveel mogelijk opnieuw. Wanneer dit niet kan, gebruiken we hun grondstoffen zoveel mogelijk voor het maken van nieuwe materialen.

Sloop combigebouw

De gemeente Zwolle blijft de komende jaren hard werken aan de ontwikkeling van de Spoorzone. Naast het vernieuwen van de Ooster- en Westerlaan, hebben we het Combigebouw aan het Stationsplein 14b gesloopt. Met deze sloop maken we op het Stationsplein ruimte voor een unieke loopbrug, de passerelle. Aannemer Scheffer voert de circulaire sloop uit in opdracht van de gemeente. Deze aannemer is gespecialiseerd in slopen in een binnenstedelijke omgeving.

Zwolle sloopt Combigebouw maximaal circulair

Vragen en antwoorden over de circulaire sloop

Welke functie heeft het Combigebouw gehad?

Het Combigebouw  was tot april 2022 eigendom van NS Vastgoed. Tot de verhuizing van het busstation van het Stationsplein naar de Hanzelaan in februari 2019, werd het gebouw onder andere gebruikt als rustruimte voor buschauffeurs. Daarna werd het gebouw gebruikt als projectkantoor voor Boskalis Nederland, Spoorzone Zwolle en ProRail. 

Waarom moest het Combigebouw worden gesloopt?

De gemeente Zwolle bouwt in 2023-2024 een nieuwe loopbrug over het spoor, de passerelle. De brug gaat de binnenstad verbinden met de zuidkant van het station, waar de komende jaren tussen 3.000 en 4.000 nieuwe woningen komen. De passerelle is uniek en duurzaam: de brug heeft de uitstraling van een opgetilde straat van 10 meter breed en is voornamelijk gemaakt van hout. Op de plek waar een van uiteindes van de passerelle moet komen, staat het Combigebouw. Daarom is het gebouw inmiddels gesloopt.

Wat is circulair slopen?

Bij circulair slopen worden producten en grondstoffen zoveel mogelijk een tweede leven. De vrijkomende materialen worden zoveel opnieuw gebruikt. Wanneer dit niet kan, worden hun grondstoffen zoveel mogelijk gebruikt voor het maken van nieuwe materialen. 

Uitgangspunten bij de circulaire sloop zijn:

  • materialen worden hergebruikt; 
  • geen/minder problemen van vervuiling en afval;
  • vrijkomende materialen zijn nieuwe grondstoffen;
  • vrijkomende materialen hebben een economische waarde;
  • er zijn minder/geen nieuwe grondstoffen nodig voor nieuwe projecten. 
Waarom heeft de gemeente gekozen voor circulair slopen?

De gemeente Zwolle heeft circulariteit hoog op de agenda staan. Circulaire economie is nodig voor een wereld waar het voor iedereen veilig, gezond en prettig leven is. Zwolle wil het gebruik van nieuwe (primaire) grondstoffen verminderen ten opzichte van hergebruikte (niet-primaire); naar 50% in 2030, en 0% in 2050. We gaan daarom de vrijkomende materialen uit de sloop van het Combigebouw maximaal hergebruiken.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Heeft u over de sloop van het Combigebouw andere vragen dan die hierboven, of heeft u opmerkingen of tips? Neem dan contact op met Louis van Oldeniel, via AHG.van.Oldeniel@zwolle.nl of het algemene nummer van gemeente Zwolle: 14038. 

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle