Circulaire sloop Stilohal gaat van start

10 november 2023
Homepage

De circulaire sloop van de Stilohal op de Van Wevelinkhovenstraat 105 en 107 in Zwolle zal op 13 november van start gaan. De sloop wordt gedaan vanwege de verstreken technische levensduur en de verslechterende bouwkundige staat van de gebouwen. De sloop vormt een belangrijke stap in de ontwikkeling van deze locatie tot een nieuwe woningbouwlocatie.

De Stilohallocatie is al enige tijd in beeld voor nieuwe woningbouw. In het naastgelegen gebouw op nummer 103 is het Zwols Kegelhuis gehuisvest. Het is op dit moment nog niet bekend wat er met het Zwols Kegelhuis gaat gebeuren. Dit gebouw wordt daarom nu niet gesloopt.

De gemeenteraad heeft ingestemd met de circulaire sloop van de Stilohal. De redenen voor de sloop zijn duidelijk: de gebouwen verkeren in een slechte bouwkundige staat. Bovendien leidt leegstand tot vandalisme en onveilige situaties in en rondom het terrein. De sloop zal op 13 november starten en zal tot maart/april 2024 duren. De komende tijd moet duidelijk worden hoe het proces voor herontwikkeling van de Stilohallocatie er verder uit komt te zien.

Circulaire sloop

De sloop zal circulair plaatsvinden, waarbij grondstoffen en materialen opnieuw zullen worden toegepast in andere projecten. Naast de sloop gaat het om asbestverwijdering, verwijdering van Japanse duizendknoop, bomenkap en archeologisch onderzoek.

De sloop kan enige overlast met zich meebrengen. Uiteraard doet de gemeente Zwolle, samen met de sloopaannemer, haar best om dit tot een minimum te beperken en de werkzaamheden veilig uit te voeren.

Op 13 november a.s. zullen bouwhekken geplaatst worden. Dan start de sloopaannemer met het gecontroleerd saneren van asbest en dit gebeurt zorgvuldig volgens de wettelijke regels. De medewerkers die dat doen hebben witte pakken aan. Daarna worden herbruikbare materialen verwijderd en ingezet bij andere projecten. Begin 2024 start de machinale sloop. Het is de bedoeling om de sloop in maart/april 2024 af te ronden. Om te kunnen slopen is het nodig dat er bomen gekapt worden. Hiervoor is een vergunning aangevraagd en verstrekt. De gemeente benadrukt dat zij ervoor zal zorgen dat de sloop zorgvuldig wordt uitgevoerd, met aandacht voor veiligheid en minimalisering van overlast voor de omliggende buurt.

Archeologisch onderzoek

Wanneer het gebouw is gesloopt wordt er archeologisch onderzoek uitgevoerd.

In het verleden stonden op deze plek, in de kern van het oude Dieze, onder andere boerderijen. De gemeente is van plan om samen met ANNO Stadsmuseum Zwolle onderzoek te gaan doen en zal inwoners hierbij betrekken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door team archeologie van gemeente Zwolle en het is de bedoeling om samen met inwoners van Zwolle herinneringen levend te maken.  

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle