Impressie van de toekomstige binnenzijde van de bibliotheek

College besluit tot aanvullende investeringen voor Stadsfoyer bij winkelcentrum Stadshagen

03 november 2023
Homepage

De wijk Stadshagen groeit snel en dat vraagt ook iets van de voorzieningen en het centrum in de wijk. Daarom wordt winkelcentrum Stadshagen de komende jaren uitgebreid. Als onderdeel van deze uitbreiding zal de Stadsfoyer worden gerealiseerd, een sociale ontmoetingsplaats voor jong en oud. Om dit project te realiseren, is een extra investering van €4,1 miljoen vereist. Daarnaast is €822.000 nodig om het gebouw toekomstbestending te maken. Het college stelt aan de raad voor met deze investeringen in te stemmen.

Diverse factoren dragen bij aan de noodzaak van de aanvullende investering van €4,1 miljoen. Zo zijn de bouwkosten aanzienlijk gestegen. Een andere factor die meespeelt, is de uitloop van de planning. De start van de bouw van het winkelcentrum is uitgesteld, onder andere in afwachting van de behandeling van ingediende beroepen bij de Raad van State op het bestemmingsplan. Mede hierdoor is de benodigde omgevingsvergunning voor de bouw nog niet aangevraagd. Ook heeft een meer gedetailleerde uitwerking van de afbouw van de Stadsfoyer plaatsgevonden. Deze ontwikkelingen samen resulteren erin dat het beschikbaar gestelde krediet van €16 miljoen niet meer toereikend is.

Toekomstbestendig

Daarnaast is er een kwaliteitskader voor de Stadsfoyer opgesteld. Hiervoor is een aanvullende investering van €822.000 nodig. Dit bedrag zal worden gebruikt om een toekomstbestendig binnenklimaat te creëren en om de accommodatie flexibeler te maken. Door deze kwaliteitsaanpassingen nu te doen, worden duurdere investeringen na oplevering voorkomen.

Verder wordt aan de raad gevraagd om toestemming te geven voor het verhogen van het subsidieplafond van de partners die samenwerken in de Stadsfoyer. De hogere investering voor de Stadsfoyer leidt onder meer tot hogere huisvestingslasten voor de partners. Een verhoging van het subsidieplafond kan eventueel ingezet worden als subsidie ter compensatie van de stijgende lasten bij maatschappelijke partners. Hiervoor wordt de raad gevraagd jaarlijks €187.000 op de structurele begroting van de gemeente te reserveren.

Wethouder Monique Schuttenbeld: “De Stadsfoyer wordt een hele fijne, sociale en bruisende ontmoetingsplek in het nieuwe winkelcentrum, waar we op een bijzondere manier met elkaar gaan samenwerken. Alle partners staan nog steeds te popelen om daar samen aan de slag te gaan voor de bewoners van Stadshagen. Daarvoor is nu aan de voorkant helaas meer tijd en geld nodig dan gedacht, maar ik ben ervan overtuigd dat dit de moeite waard is en dat we daar straks met zijn allen heel veel plezier van gaan hebben.

Planning realisatie

De uitbreiding van het winkelcentrum Stadshagen is een ontwikkeling van De Stadsmakers, een samenwerking tussen Dura Vermeer en Lidl Nederland. De Stadsmakers verwacht in de zomer van 2024 te starten met de bouw van de uitbreiding van winkelcentrum Stadshagen.

Deze gehele nieuwbouw bestaat naast de Stadsfoyer uit een parkeergarage, commerciële ruimtes, zorgwoningen, (sociale) huurwoningen en particuliere koopwoningen (in totaal 274 woningen). De bouw neemt naar verwachting 2,5 jaar in beslag, de planning is dat de Stadsfoyer begin 2027 wordt opgeleverd.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle