Crisisnoodopvang vluchtelingen Prinses Margriethaven

Zwolle vangt vanwege de schrijnende situatie bij het aanmeldcentrum Ter Apel sinds 24 augustus 2022 maximaal 84 asielzoekers op. De crisisnoodopvang voor maximaal vijf weken vindt plaats op een riviercruiseschip in de Prinses Margiethaven. Vanaf 30 september vaart het schip door naar Genemuiden. Ook de 84 bewoners gaan mee van Zwolle naar Genemuiden.

Voorwaarden 

De Veiligheidsregio IJsselland is samen met de gemeente Zwolle verantwoordelijk voor deze tijdelijke opvang. De gemeente heeft na de goed verlopen eerdere opvang een aantal voorwaarden gesteld: 

  • Voor een periode van maximaal vijf weken;  
  • Er is een direct aanspreekpunt op de locatie aanwezig; een locatiemanager en/of beveiliging die 24/7 aanwezig is.

Aandacht voor veiligheid 

De zomervakantie is geen ideale periode voor opvang, zo erkent ook het gemeentebestuur. Daarom zijn er strikte voorwaarden vooraf gesteld en is er veel aandacht voor de veiligheid in het gebied. Met de opvang helpt de gemeente om de druk op het aanmeldcentrum te verlichten. “We nemen onze verantwoordelijkheid en maken goede afspraken om dit zo goed mogelijk te laten verlopen”, beaamt burgemeester Peter Snijders. “Het voordeel is dat we ervaring hebben opgedaan met de goed verlopen eerdere asielopvang. En met die kennis gaan we dit proces in.” 

Vragen en antwoorden 

Mogelijk zijn er vragen over de crisisnoodopvang. Daarom hebben we een lijst met vragen die leven en antwoorden daarop gemaakt. We houden deze lijst voortdurend actueel. 

FAQ Algemeen

FAQ Over het schip en de vluchtelingen

FAQ Over de locatie