gebouw iconDe Harmonie

Op de hoek van de Grote Markt en de Blijmarkt werd op 21 juni 1928 de eerste steen gelegd voor een nieuwe sociëteit voor de deftige middenklassen van Zwolle.

Voor de realisatie van het gebouw werden maar liefst zeven architecten uitgenodigd om een ontwerp te maken. Onder deze architecten was ook de bekende Haarlemse architect J.D. Zocher junior. De directieleden vonden het ontwerp van hem uit kunstzinnig opzicht het mooist. De verdiepingshoogten in het gebouw waren naar hun mening echter niet hoog genoeg. Daarnaast zou de trap voor het gebouw te ver uitsteken op de Grote Markt en daarom koos men voor het ontwerp van de Zwolse kunstschilder J. Schoenmaker Doyer. Het pand werd gebouwd door bouwcombinatie  Ernst uit Dalfsen en Teunis van der Molen uit Zwolle.

Voor de bouw werd het voormalige Lokaal, bestaande uit drie naast elkaar gelegen panden gesloopt.

Het nieuwe gebouw is ontworpen in de zogenaamde Neoclassicistische stijl met een beletage en een verdieping die aan de bovenzijde is afgesloten met een kroonlijst. De hoofdingang springt iets voor de gevel uit en is gemarkeerd door pilasters. Aan de bovenzijde heeft de ingangspartij een fronton. Boven de kroonlijst stond een borstwering (attiek) om het hellende dak te verhullen maar die nu niet meer aanwezig is. Het U-vormige dak bestaat uit twee schilddaken evenwijdig aan de Grote Markt, verbonden met een dak aan de zijde Melkmarkt. Aan de zichtzijden staan op de hoeken van de daken schoorstenen.

In 1867 kocht de sociëteit het huis Voorstraat 2 om hier de ingang van het gebouw te maken.