Diversiteitsdagen
Niemand past in één hokje. En dat hoeft ook niet. In Zwolle zijn we trots op onze diversiteit, samen maken we de stad van morgen. We werken er daarom hard aan om te zorgen dat Zwolle nog inclusiever wordt zodat iedereen zich thuis voelt in onze stad en mee kan doen. Omarm het verschil, dat staat centraal tijdens de Diversiteitsdagen van 2 - 13 oktober.
Tijdens de Diversiteitsdagen staan mooie en interessante activiteiten gepland waaraan je gratis kunt deelnemen. Van harte welkom! Aanmelden kan hier:
Let op: Via deze link kun je je ook aanmelden voor andere bijeenkomsten die hier niet genoemd staan.
Inspiratiesessie Gender Sensitive Urban Design
- Door: Maartje ter Veen
- Wanneer: 4 oktober – 9.30-11.30 uur
- Locatie: Stadskantoor (ruimte 8 en 9)
De fysieke leefomgeving wordt vaak onbewust ingericht met een mannelijke doelgroep in gedachten. Met deze inspiratiesessie word je geïnspireerd om urban design vanuit verschillende perspectieven te bekijken.
Maartje ter Veen (1977) is architect. Naast haar studie Bouwkunde in Delft heeft zij Genderstudies gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien stelt zij ontwerpkracht in dienst van complexe ruimtelijke opgaven (design thinking) en houdt zij zich bezig met de sociale en duurzame kant van architectuur.
Het verzamelen van verschillende stemmen is een rode draad in haar werk. Dat is de kern van de genereuze stad, een stad met veel gezichten waar diversiteit wordt gezien en gebruikt als verrijking. Meer informatie over Maartje. Een interessante middag voor iedereen met interesse in ruimtelijke opgaven en/of die werkt met groepen mensen in de openbare ruimte.
Lezing over Toegankelijke Evenementen
- Door: Marianne Dijkshoorn
- Wanneer: 5 oktober – 19-21 uur –Panoramazaal, Stadhuis Zwolle
- Er is een doventolk aanwezig
Een evenement heeft meerdere functies: van beleven tot ontmoeten. Wat is er nodig om een evenement toegankelijk en gastvrij te maken én te zorgen voor een gelijkwaardige beleving? Daarvoor is voor mensen met een beperking meer nodig dan een rolstoeltoegankelijk toilet. Denk aan mogelijkheden om alle stages te kunnen zien, een frietje te scoren bij een van de foodtrucks en zelfstandig iets leuks te kunnen kopen op de festivalmarkt.
Doordat evenementen nu veelal niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking is er voor hen meer risico op sociaal isolement en extra zorgbehoefte. Ook lopen organisatoren inkomsten mis.
Marianne Dijkshoorn is een ervaringsdeskundige op het gebied van toegankelijkheid in de evenementenbranche. Zowel in haar privéleven en als organisator. Ze was betrokken bij het garanderen van de toegankelijkheid van Eurovisie in Rotterdam en ontwikkelde een routekaart voor Toegankelijke Festivals.
Het wordt een lezing met veel praktische tips over alle mogelijkheden over het toegankelijker maken van evenementen. Meer informatie over toegankelijkheid staat op www.geenbeperkingmeer.nl.
Organiseer je evenementen of bijeenkomsten of wil je meer weten over dit onderwerp? Van harte welkom.
Interactieve informatieavond over geloof en lhbtiqa+ -
- Door: Bernard Moorlag van Stichting Verscheurd en Tijn de Jong
- Wanneer: 12 oktober – 19.00-21.30 uur
- Locatie: Panoramazaal, Stadhuis Zwolle
Wil jij meer weten over geloof en lhbtiqa+? In samenwerking met COC Zwolle organiseert gemeente Zwolle een avond over geloof en lhbtiqa+ met o.a. Tijn de Jong en Bernard Moorlag van stichting Verscheurd.
Over Tijn de Jong
Als er één ding belangrijk is voor Tijn de Jong, dan is het wel zacht blijven. In een wereld die steeds verder verhardt, wil hij actief geloven in de kracht van empathie en zachtheid. In gesprek gaan van mens tot mens en naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar.
Doel van de avond is om te informeren, maar ook te activeren. Hoe zorgen we voor meer verbinding en gesprek? Hoe behouden we de zachtheid in dit soms spannende en lastige onderwerp? Deze avond is onderdeel van de regionale aanpak Over Geloof en Liefde, die later dit jaar wordt gelanceerd.
Inclusief Zwolle
Naast de activiteiten tijdens de Diversiteitsdagen, werken we er ook door het jaar heen voor om te zorgen dat Zwolle nog inclusiever wordt. Inclusief Zwolle betekent en vrijheid en veiligheid voelen om te zijn wie je bent. Wij willen dat iedereen zich thuis voelt in onze stad en mee kan doen. Meer weten over de stappen die we samen met partners in de stad zetten voor een Inclusief Zwolle?