Buitensociëteit

Stationsweg 42

Op het binnenterrein van Stationsplein 8 staat de oude Buitensociëteit ontworpen door de Zwolse architect S.J.H. Trooster in eclectische stijl.  

Voor de onderste lagen van de bevolking was in de laatste kwart van de 19de eeuw weinig vermaak. Dit was een van de redenen om een sociëteit voor alle lagen van de bevolking op te richten. In 1870 gaven zich al 50 leden op maar het duurde tot 1877 tot de inwijding van een eigen gebouw. Voor het hoofdgebouw werd een fraaie veranda geplaatst met glazen zijwanden. De sociëteit had een enorme tuin. Die was ook wel nodig want tijdens de feestelijke opening waren de 1000  in de feesttent geplaatste stoelen nog niet genoeg om de bezoekers een plaats te bieden. Dat was een slechts een voorproefje op wat komen ging want de activiteiten van de sociëteit werden druk bezocht. Veel muziekuitvoeringen vonden in de open lucht plaats. In 1885 werd hiervoor een door de Zwolse  ijzergieterij firma Wispelwey vervaardigde ijzeren muziektent geplaatst.

Door het gebrek aan ruimte besloten de leden om op het terrein tussen het gebouw en de Westerlaan een grote zaal te bouwen. Deze concertzaal bood plaats aan wel 1200 tot 1500 bezoekers. In de grote zaal werden naast concerten ook toneeluitvoeringen, kegelconcoursen en tentoonstellingen gehouden.

In 1952 werd het startsein gegeven voor een verbouwing door architect Nap uit Arnhem. Bij deze, en de daarop volgende verbouwingen en nieuwbouw, die vrijwel het hele terrein beslaat, bleef niet veel meer over van de aantrekkelijke 19de eeuwse gebouwen in het groen. Het oudste sociëteitsgebouw is nog in versoberde staat zichtbaar vanaf de stationsweg op een sterk versteend binnenterrein.

De Buitensocieteit