Rechtbank Zwolle

Schuurmanstraat 2

Het gerechtsgebouw in Zwolle, onderdeel van de rechtbank Overijssel, is een samensmelting van oud en nieuw. De gerenoveerde rechtbank stamt uit 1977 en is oorspronkelijk ontworpen door architect Jo Kruger. Het gebouw heeft een streng, ingetogen en besloten karakter. De gevels zijn gemaakt van ongepolijst Muchelkalkzandsteen. De zittingszalen zijn aan de buitenkant goed zichtbaar doordat ze deels als volumes uit de gevel steken.

Het gerechtsgebouw kreeg in 2012 een uitbreiding. Architect Rob Hootsmans maakte de ontwerpen voor deze nieuwbouw die op 3 juni 2013 officieel in gebruik is genomen. Na oplevering van de nieuwbouw is de bestaande rechtbank gerenoveerd. In het ontwerp van Hootsmans staat de omgeving centraal. Verschillende vlakken en hoogtes van de gevel worden bepaald door omliggende bebouwing. Hierdoor vormt de nieuwbouw een vloeiend onderdeel in de huidige bebouwing.

Beide gebouwen samen laten prachtig zien hoe de maatschappij in de loop van de tijd verandert en welke invloed dat heeft op de architectuur. Tegenover groots, indrukwekkend en gesloten (oorspronkelijke ontwerp Kruger) oogt de nieuwbouw juist licht, open en toegankelijk.

Rechtbank Zwolle 1