FAQ Informatie over coronavirus

De huidige maatregelen die het kabinet heeft genomen, zijn bedoeld om besmetting met het nieuwe coronavirus in te dammen. Door bijeenkomsten met veel mensen te mijden en door zoveel mogelijk thuis te blijven, wordt de kans op het overdragen van het virus steeds kleiner. De gemeente Zwolle volgt de landelijke maatregelen en roept iedereen in de stad op om dit ook te doen. Voor de volledigheid leest u alle maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

De maatregelen hebben uiteraard invloed op ons dagelijks leven en gewoonten en roepen vragen op van inwoners en organisaties in de stad. Ook als gemeente hebben wij gekeken wat dit voor onze organisatie en medewerkers betekent.

Met de kennis van nu beantwoorden we de vragen die leven.

Houd deze pagina in de gaten, want er komt een dagelijkse update.

Nee, alle inloopspreekuren van het Sociaal Wijkteam zijn gestopt.

Kijk voor meer informatie over bijvoorbeeld huisbezoek, WMO-taxivervoer op www.swtzwolle.nl

Heeft u vragen? Wellicht vindt u het antwoord op de pagine vragen- en antwoorden van SWT Zwolle

U kunt het Sociaal Wijkteam ook bellen, op telefoonnummer 038 498 9980. Dat kan op werkdagen van 9.00-17.00 uur. Of u kunt uw vraag stellen via www.swtzwolle.nl/contact

Nee, de Wijkservicepunten zijn dicht. Heeft u vragen? Dan kunt u de Wijkservicepunten bellen of een e-mail sturen.

Kijk voor de telefoonnummers en e-mailadressen op www.zwolle.nl/wijken

Ja, het afval wordt gewoon opgehaald. De dienstverlening van Rova is ongewijzigd.

Ook het ROVA-milieubrengstation is open, maar ROVA heeft wel maatregelen getroffen op de milieubrengstations.

Ja, de geplande huwelijken of geregistreerd partnerschappen kunnen doorgaan. Er zijn wel een paar dingen waar u rekening mee moet houden:

 • Er mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn bij uw huwelijksvoltrekking of geregistreerd partnerschap. Dit is de bijeenkomst waarin jullie trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Wij hebben hierover contact gehad met alle mensen die voor 6 april willen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.
 • U mag geen fysiek contact hebben. Dit betekent dat u elkaar niet mag aanraken. U mag dus bijvoorbeeld geen handen schudden om elkaar te feliciteren.
 • Heeft u of uw aanstaande echtgenoot of partner klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Dan kan het huwelijk of geregistreerd partnerschap helaas niet doorgaan. Neem zo snel mogelijk contact met ons op via telefoonnummer 14038.
 • Heeft één van uw gasten klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Vraag hem of haar dan om thuis te blijven. En dus niet naar uw huwelijksvoltrekking of geregistreerd partnerschap te komen.
 • Uw trouwambtenaar controleert voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap uw identiteit en de identiteit van uw aanstaande echtgenoot of partner. De trouwambtenaar pakt uw identiteitsbewijs niet van u aan. En hij of zij houdt gepaste afstand. Dit is ten minste 1,5 meter (twee armlengtes).
 • Heeft u een voorgesprek met uw aanstaande echtgenoot of partner en de trouwambtenaar? Dan heeft u dit gesprek per email of via de telefoon.

Wij begrijpen het als u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt verzetten naar een andere datum. Neem dan contact met ons op door te bellen naar 14038. Of stuur een e-mail naar babs@zwolle.nl

Nee, alle raads(plein)vergaderingen en bijeenkomsten tot en met 6 april zijn geannuleerd. Dit betekent dat ze niet doorgaan.

De gemeenteraad en de griffie zijn bereikbaar via telefoon en per e-mail. Kijk voor de telefoonnummers en e-mailadressen op www.zwolle.nl/gemeenteraad.

Nee, onze bijeenkomsten en evenementen tot en met 6 april zijn geannuleerd. Dit betekent dat ze niet doorgaan.

Ja, voorlopig gaan de markten in Zwolle door. Markten vallen namelijk niet onder de evenementen die nu niet door mogen gaan.

De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze maatregelen en deze extra maatregelen gelden voor heel Nederland, tot en met maandag 6 april 2020. Op maandag 23 maart heeft het kabinet nog eens aanvullende maatregelen genomen die grotendeels gelden tot 1 juni 2020.

Ook kunt u het volgende doen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis
 • Was uw handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg
 • Schud geen handen
 • Houd ten minste 1,5 meter afstand van andere personen, ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen

U kunt uw contactpersoon of adviseur bij de gemeente (uw consulent) gewoon bellen of een e-mail sturen. U kunt ook met ons bellen, via telefoonnummer 14038 (5 cijfers). Of vul ons contactformulier in.

Ik heb een afspraak met een consulent. Gaat dit door?

Heeft u een afspraak met een contactpersoon of adviseur bij de gemeente (een consulent)? Dan heeft u dit gesprek via de telefoon. Op de tijd van de afspraak wordt u gebeld door de consulent.

Soms is er noodgeval. Alleen dan heeft u een gesprek met uw consulent op de afgesproken plaats. Uw consulent overlegt dit met u. Heeft u klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Dan kan het gesprek met uw consulent op de afgesproken plaats niet doorgaan. Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw consulent.

Ik moet bewijsstukken inleveren voor mijn aanvraag voor bijstand. Hoe kan ik die inleveren?

Heeft u nog niet alle gegevens ingeleverd die wij nodig hebben om uw aanvraag te beoordelen? Neem dan contact op met uw consulent. Uw consulent kan u vertellen hoe u deze gegevens het beste kan inleveren.

Wanneer het u niet lukt om zelf of via uw eigen netwerk schulden op te lossen, dan kunnen wij u helpen. Samen met u zoeken we naar een oplossing voor uw schulden.

De aanvraag voor schulddienstverlening begint bij het Sociaal Wijkteam in de wijk waar u woont. U kunt het Sociaal Wijkteam bellen op 038 498 9980. Dat kan op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Er zijn helaas nu geen inloopspreekuren met het Sociaal Wijkteam.

Heeft u al een schuldverleningstraject? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met uw consulent. U kunt ook met ons bellen, via telefoonnummer 14038. Of vul ons contactformulier in.

Ik heb een afspraak met de afdeling schulddienstverlening. Gaat dit door?

Heeft u een afspraak met de afdeling schulddienstverlening? Dan bellen wij u hierover. De meeste afspraken kunnen via de telefoon.

Soms is er noodgeval. Alleen dan heeft u een gesprek met uw consulent op de afgesproken plaats. Uw consulent overlegt dit met u. Heeft u klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Dan kan het gesprek met uw consulent op de afgesproken plaats niet doorgaan. Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw consulent.

Ik zit in een crisissituatie. Wat moet ik doen?

Moet u uw huis uit? Of wordt water of elektriciteit afgesloten? Dat is een crisissituatie. Is er een crisissituatie, bel dan direct het Sociaal Wijkteam via 038 498 9980. Dat kan op werkdagen van 9.00 tot 17.00.

De bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad hebben een aangepaste dienstverlening.

 • Fietsenstalling Meerminnenplein en Rode Torenplein: u kunt hier wel uw fiets stallen, maar er is geen bewaking.
 • Fietsenstalling Gasthuisplein: u kunt hier uw fiets stallen. U kunt in de fietsenstalling komen via de winkel Fiets ID. Dit is de winkel naast de fietsenstalling. De fietsenstalling is alleen open tijdens de openingstijden van de winkel.
 • Fietsenstalling Pletterstraat: gesloten (ook op vrijdag en zaterdag).

De Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) heeft andere openingstijden dan normaal. De AFAC is open op maandag en woensdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur.

 

Ja, u kunt uw geplande huwelijk of geregistreerd partnerschap verzetten naar een moment later dit jaar. Neem dan contact met ons op door te bellen naar 14038 (5 cijfers). Of stuur een e-mail naar babs@zwolle.nl

 

De Rijksoverheid heeft verschillende maatregelen aangekondigd of al ingezet:

 • Deeltijd WW
 • Werktijdverkorting – tijdelijk noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid
 • Uitstel van landelijke belastingen

De gemeente Zwolle onderzoekt wat wij extra kunnen doen om te helpen bij financiële nood. Bijvoorbeeld door uitstel van betaling van de gemeentelijke belastingen. Hierover volgt binnenkort meer informatie op www.zwolle.nl/coronainfo-ondernemers

Nee, de reguliere spreekuren en de spreekuren voor gratis hulp bij het invullen van de Belastingaangifte 2019 van de Sociaal Raadslieden gaan niet door.

Bij spoed kunt u bellen met Stichting De Kern of met Oporde Zwolle, via telefoonnummer 038 45 69 700. Dat kan op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Meer informatie

Stichting De Kern

Oporde Zwolle

Facebook Sociaal Raadslieden Zwolle

U moet de geboorte van uw kind binnen 3 dagen melden bij de gemeente waar uw kind geboren is. Is uw kind geboren in Zwolle? Dan kunt u dit melden op het Stadskantoor (Lübeckplein 2 – vlakbij het NS-station). U moet hiervoor telefonisch een afspraak maken via tel. 14038 (5 cijfers).

Het geboorteloket in het Isala Ziekenhuis is gesloten.