Veelgestelde vragen

Category: Nieuwe burgemeester

Nee, in Nederland worden burgemeesters niet gekozen, maar benoemd door de Koning. Dit doet de Koning op basis van een aanbeveling van de gemeenteraad.

Je kunt dus niet zelf een burgemeester kiezen, maar je kunt wel meedenken over welk type we moeten zoeken.

Lees hier verder voor de uitgebreide uitleg van het proces van de zoektocht naar en benoeming van de nieuwe burgemeester.

Alle inwoners van Zwolle, maar ook mensen uit de regio met wie de burgemeester veel samenwerkt, worden uitgenodigd om input te leveren voor de profielschets van de nieuwe burgemeester. Van vrijdag 11 tot en met zondag 27 januari kun je op deze site een vragenlijst invullen. In de wijkwinkelcentra van Zwolle Zuid, Stadshagen en Holtenbroek gaan we op straat inwoners naar hun mening vragen en we nodigen andere betrokkenen uit de stad en de regio uit voor een ontbijtsessie om mee te denken over het profiel.

Bij alle vestigingen van Stadkamer Zwolle en bij het Stadskantoor kun je een antwoordkaart invullen en daar in de bus bij het informatiebord stoppen.

De informatie wordt gebruikt bij het opstellen van een profielschets voor de vacature voor de nieuwe burgemeester voor Zwolle. Deze profielschets kun je medio maart 2019 op deze site vinden.

Naar verwachting zal de nieuwe burgemeester eind augustus 2019 worden benoemd door de Koning. Daarna wordt hij of zij tijdens de raadsvergadering beëdigd door de Commissaris van de Koning.

Een burgemeester wordt benoemd door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ('de Kroon'). Dit gebeurt op basis van een aanbeveling van de gemeenteraad. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar. Na iedere periode van 6 jaar kan een burgemeester herbenoemd worden.