Gezocht: inspiratie voor kleinschalige, collectieve woonvorm in Zwolle

16 mei 2023
Homepage

De gemeente Zwolle is op zoek naar inspiratie en ideeën voor een kleinschalige, collectieve woonvorm voor een kavel in De Tippe, een nieuwe buurt aan de rand van de Zwolse wijk Stadshagen. Op deze kavel – ontwikkelveld ‘Samen-erf’ genaamd – is ruimte voor meer dan wonen alleen: het gaat om een plek om samen te wonen én te leven. De gemeente heeft de voorkeur om de woonvorm uiteindelijk door een professionele partij te laten ontwikkelen. Voordat we de officiële uitvraag voor deze kavel bij ontwikkelaars gaan uitzetten, horen we graag van inwoners van Zwolle en omgeving aan welke woonvormen behoefte is. Met deze vraag hopen we waardevolle ideeën te ontvangen, om daarmee de officiële uitvraag aan te vullen.

Impressie van kavel 'Samen-erf' met enkele voorbeelden

Voorwaarden en ambities van De Tippe

Op de kavel in De Tippe is ruimte voor een kleinschalige woonvorm op een gemeenschappelijk erf, met ongeveer 6 tot 10 woningen, afhankelijk van het type woning. Het is van belang dat jouw idee voor deze woonvorm past bij de ambities van De Tippe. Op deze unieke locatie - tussen het weidse IJssellandschap en bestaande buurten in - komen ruim 1300 woningen in een duurzame wijk. Een wijk met volop ambities op het gebied van energie, water, klimaat, natuur en mobiliteit. En daar sluit ontwikkelveld ‘Samen-erf’ op aan.

Zo is het van belang dat de uitvoering van het idee duurzaam en sociaal-inclusief is. Ook is het de bedoeling dat het project een gemeenschappelijke visie heeft op wonen in een niet-standaard vorm. Denk bijvoorbeeld aan een woonvorm voor jongeren die niet zelfstandig kunnen wonen, woningen voor meerdere generaties (voor mantelzorg dicht bij huis) of juist voor ouderen met een specifieke zorgvraag aan huis. Een ander voorbeeld is een woonvorm waarbij bewoners een gezamenlijke ruimte delen, of een woonvorm met werkruimte aan huis. Goed om te weten: de kavel heeft een woonbestemming, dus een maatschappelijke functie – zoals een zorgboerderij – behoort niet tot de opties voor de kavel.

Proces na deze vraag

Deze vraag is de eerste stap in het vormgeven en ontwikkelen van de kavel. Naast deze oproep aan inwoners voor inspiratie gaan we ook in gesprek met een aantal ontwikkelaars over dit ontwikkelveld. Aan de hand van de opgehaalde ideeën én de gevoerde gesprekken bepaalt de gemeente uiteindelijk de precieze uitvraag, die daarna volgt. Hierbij hebben we de voorkeur om de ontwikkeling uiteindelijk door een professionele ontwikkelaar te laten uitvoeren. Bij de keuze die we maken voor de officiële uitvraag is het vooral van belang dat het idee past bij het ontwikkelveld, de omgeving, de ambities en de andere projecten van De Tippe.

Deel jouw idee vóór maandag 12 juni 2023

Heb jij een originele visie op samen wonen én leven? Stuur dan jouw idee op vóór maandag 12 juni 2023 via het formulier op: stadshagen.nl/deel-jouw-idee.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle


Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle