trash iconGft-containers bij appartementen en flats

In 2022 zijn er gft-containers bij flats en gebouwen met appartementen geplaatst. Deze container deelt u met de andere bewoners van het gebouw. In de gft-container kunt u uw groente-, fruit- en tuinafval (gft) weggooien, zoals etensresten. In totaal komen er ongeveer 500 gft-containers bij ongeveer 480 gebouwen.

Waarom krijgt u deze gft-container?

Met het plaatsen van de gft-containers willen we u, als bewoner van een appartement/flat, de mogelijkheid geven om ook gft te gaan scheiden. Als u in een appartement/flat woont, heeft u vaak geen ruimte voor een eigen gft-container. Hierdoor belanden etensresten en afval dat ontstaat tijdens het koken vaak bij het restafval. Dat is zonde. Want gft kunnen we hergebruiken om groen gas en compost van te maken, terwijl restafval wordt verbrand.

Daarnaast gaan er vanaf 1 januari 2023 nieuwe regels gelden in Zwolle: inwoners die hun afval goed scheiden, gaan minder afvalstoffenheffing betalen dan inwoners die slechter scheiden. We hebben ervoor gezorgd dat iedereen in Zwolle afval kán scheiden.

Waar en wanneer komen de gft-containers?

Het plaatsen van de containers gebeurt gebouw voor gebouw. Per locatie kijken we wat de meest geschikte plek is voor de container. Voordat ROVA een container plaatst, krijgt u een brief. Binnen twee weken daarna plaatst ROVA de gft-container. U kunt hem daarna direct gebruiken. In principe plaatsen we één container per gebouw/flat. Alleen als er heel veel mensen in een gebouw wonen, plaatsen we er twee. Eind 2022 moeten alle gft-containers geplaatst zijn.

Hoe werkt het gebruik van de gft-container?

De gft-container hoort bij een gebouw/flat. Alleen u en de andere bewoners van het gebouw mogen de container gebruiken. U kunt de container zonder uw ROVA-pas openen. De container staat in een beugel en u kunt deze daardoor niet van zijn plek halen. ROVA leegt de container 1x per week. Ook wordt de container regelmatig schoongemaakt.

Welk afval hoort in de gft-container?

In de gft-container kunt u uw groente-, fruit- en tuinafval kwijt. Bijvoorbeeld etensresten, afval dat ontstaat tijdens het koken of uitgebloeide bloemen en planten. In de scheidingswijzer van ROVA kunt u zien wat er wel en niet bij het gft-afval mag.

Waarom is gft-afval scheiden belangrijk?

Er zijn verschillende soorten afval. Als we dit goed scheiden, kunnen we het opnieuw gebruiken. Van gft maken we bijvoorbeeld compost en groen gas. Daardoor hoeven we geen nieuwe materialen uit de aarde te halen. En blijft er minder restafval over dat we moeten laten verbranden. Dat verbranden van afval is niet alleen duur, maar ook slecht voor het milieu. Afval scheiden is dus goed voor het milieu en de portemonnee. Daarom wil de gemeente inwoners helpen hun afval goed te scheiden. Goed scheiden doet u onder andere door uw groente-, fruit- en tuinafval in de gft-container weg te gooien.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle


Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle