trash iconGft-containers binnenstad

Op verschillende plekken in de binnenstad zijn gft-containers geplaatst. Als bewoner van de binnenstad kunt u hierin uw groente-, fruit- en tuinafval (gft) weggooien. Zoals etensresten, schillen en uitgebloeide bloemen. U deelt de containers met de andere bewoners van de binnenstad. In totaal zijn er 31 gft-containers in de binnenstad.

Waarom deze gft-containers?

In de smalle straten van de binnenstad is vaak geen ruimte voor een eigen gft-container bij huis. Hierdoor belandden etensresten en afval dat ontstaat tijdens het koken vaak bij het restafval. Dat is zonde. Want van goed gescheiden gft kunnen we groen gas en compost maken, terwijl restafval wordt verbrand. Dankzij de gft-containers kunt u ook gft gaan scheiden.

Daarnaast gaan er vanaf 1 januari 2023 nieuwe regels gelden in Zwolle: inwoners die hun afval goed scheiden, gaan minder afvalstoffenheffing betalen dan inwoners die slechter scheiden. Inmiddels kan iedereen in Zwolle afval scheiden.

Waar vind ik de gft-containers?

Op www.rova.nl/containerlocaties vindt u een kaartje. Als u inlogt met uw postcode en huisnummer, dan ziet u op dat kaartje de locaties van de gft-containers. 

Hoe werkt het gebruik van de gft-containers?

Alleen bewoners van de binnenstad kunnen de gft-containers gebruiken. Om ze te openen heeft u uw ROVA-pas nodig. Dit is dezelfde pas waarmee u de ondergrondse containers voor restafval opent. ROVA leegt de gft-containers 1x per week en maakt ze regelmatig schoon.

Ik heb geen ROVA-pas. Wat nu?

Als u geen ROVA-pas heeft, kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum van ROVA. Dit kan via www.rova.nl/contact of (038) 427 37 77.

Welk afval hoort in de gft-containers?

In de gft-container kunt u uw groente-, fruit- en tuinafval kwijt. Bijvoorbeeld etensresten, afval dat ontstaat tijdens het koken of uitgebloeide bloemen en planten. In de scheidingswijzer van ROVA kunt u zien wat er wel en niet bij het gft mag.

Ik heb een tuin. Mag mijn tuinafval ook in de containers?

Kleine beetjes bladeren en gras kunt u gewoon in de gft-containers stoppen. Heeft u meer tuinafval? Dan kunt u zes keer per jaar gratis één kleine tuinzak van 250 liter aanvragen. Dat doet u via de ROVA app, inzamelkalender.rova.nl of via het ROVA Klantcontactcentrum. U kunt dan een datum plannen waarop ROVA een lege tuinzak brengt en de volle weer ophaalt.

Sommige bewoners van de binnenstad hebben een eigen gft-container bij huis. Waarschijnlijk omdat ze die in het verleden zelf hebben aangevraagd. Geldt dit ook voor u? Dan kunt u uw eigen gft-container gewoon blijven gebruiken. ROVA blijft deze gewoon legen op de dagen die staan vermeld op de inzamelkalender.

Waarom is gft scheiden belangrijk?

Er zijn verschillende soorten afval. Als we dit goed scheiden, kunnen we het opnieuw gebruiken. Van gft maken we bijvoorbeeld compost en groen gas. Daardoor hoeven we minder nieuwe materialen uit de aarde te halen. En blijft er minder restafval over dat we moeten laten verbranden. Dat verbranden van afval is niet alleen duur, maar ook slecht voor het milieu. Afval scheiden is dus goed voor het milieu én de portemonnee. Daarom wil de gemeente inwoners helpen hun afval goed te scheiden. Goed scheiden doet u onder andere door uw groente-, fruit- en tuinafval in de gft-container weg te gooien.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle


Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle