trash iconGft-emmers in smalle straten

In mei 2022 krijgen mensen die in smalle straten wonen een speciale gft-emmer van ROVA. Hiermee kunnen zij hun groente-, fruit- en tuinafval (gft) scheiden.

Wie krijgen een gft-emmer?

Het gaat grofweg om de inwoners van smalle straten in de wijken Assendorp, Wipstrik, Kamperpoort en Diezerpoort. Als u een gft-emmer krijgt, krijgt u hierover vooraf een brief.

Let op: niet altijd álle inwoners van een wijk hebben een gft-emmer gekregen. Sommige mensen scheiden namelijk al gft in een eigen gft-container. Of ze hebben een andere oplossing zoals gezamenlijke gft-containers bij grote flats. Iedereen in Zwolle kan gft scheiden.

De gft-emmer hoort bij de woning. Als u verhuist, laat u deze achter voor de nieuwe bewoners.

Waarom deze gft-emmer?

In buurten met smalle straten heeft u vaak geen ruimte voor een eigen gft-container. Hierdoor belandde het groente-, fruit- en tuinafval vaak bij het restafval. Dat is zonde. Want van gft kunnen we nieuwe dingen maken, terwijl restafval wordt verbrand. En dat verbranden van afval is niet alleen duur, maar ook slecht voor het milieu. Dankzij de gft-emmer kunt u ook gft scheiden.

Vanaf 1 januari 2023 gaan nieuwe regels gelden in Zwolle: als u uw afval goed scheidt, betaalt u minder afvalstoffenheffing dan wanneer u slechter scheidt. We hebben ervoor gezorgd dat iedereen in Zwolle afval kán scheiden.

Hoe vaak leegt ROVA volle gft-emmers?

ROVA komt één keer per week langs om uw gft-emmer te legen. U kunt de actuele inzameldagen bekijken via www.rova.nl/inzamelkalender of in de gratis ROVA-app.

Op de inzameldag kunt u uw gft-emmer vóór 8:00 uur op de stoep zetten. Doe dit aan een doorgaande weg en op een goed zichtbare en bereikbare plek. Zo kunnen de chauffeurs van ROVA de emmers makkelijk vinden. Zorg dat u uw geleegde emmer diezelfde dag weer voor 20:00 uur mee naar binnen neemt.

Wat hoort er bij het gft?

In de gft-emmer kunt u uw groente-, fruit- en tuinafval kwijt. Bijvoorbeeld etensresten, afval dat ontstaat tijdens het koken of uitgebloeide bloemen en planten. In de scheidingswijzer van ROVA kunt u zien wat wel en niet bij het gft mag.

Ik heb een tuin. Wat doe ik met mijn tuinafval?

Kleine beetjes bladeren en gras kunt u gewoon in de gft-emmers stoppen. Heeft u meer tuinafval? Dan kunt u zes keer per jaar gratis één kleine tuinzak van 250 liter aanvragen. Dat doet u via de ROVA app, inzamelkalender.rova.nl of via het ROVA Klantcontactcentrum. U kunt dan een datum plannen waarop ROVA een lege tuinzak brengt en de volle weer ophaalt.

Sommige bewoners hebben een eigen gft-container bij huis. Waarschijnlijk omdat ze die in het verleden zelf hebben aangevraagd. Geldt dit ook voor u? Dan kunt u uw eigen gft-container gewoon blijven gebruiken. ROVA blijft deze gewoon legen.

Waarom is gft scheiden belangrijk?

Er zijn verschillende soorten afval. Als we dit goed scheiden, kunnen we het opnieuw gebruiken. Van gft maken we bijvoorbeeld compost voor in de tuin en groen gas om op te koken. Daardoor hoeven we minder nieuwe materialen uit de aarde te halen.

Ook blijft er minder restafval over dat we moeten laten verbranden. Dat verbranden van afval is niet alleen duur, maar ook slecht voor het milieu. Daarom wil de gemeente inwoners helpen hun afval goed te scheiden. Goed scheiden doet u onder andere door uw groente-, fruit- en tuinafval in de gft-emmer te doen.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle


Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle