Een foto van een groep mensen die begin november mee deden aan de archeologie-workshop in Stadsmuseum ANNO.

Herinrichting Stinspark gaat van start

17 januari 2023
Homepage

Na een feestelijke eerste schop in de grond in september en een drukbezochte archeologie-workshop in Stadsmuseum ANNO, moest de start van de werkzaamheden voor de herinrichting van het Stinspark worden uitgesteld.

Reden was de stikstofuitspraak van de Raad van State. Gelukkig bleek na extra onderzoek dat de werkzaamheden in het park niet voor extra stikstofuitstoot gaan zorgen. Het project kan nu dus echt van start. Begin maart gaat het archeologische onderzoek beginnen.

In september 2022 ging symbolisch de eerste schop in de grond. Hiermee werd het startsein gegeven voor de herinrichting van het Stinspark. Op de plek waar ooit kasteel Voorst stond, het enige archeologische rijksmonument van Zwolle, verrijst een compleet nieuw park.

Begin november deden ruim 30 mensen mee aan de archeologie-workshop in Stadsmuseum ANNO. Een paar weken later zouden zij mee gaan helpen aan het archeologisch onderzoek in het Stinspark. Helaas kwam er een kink in de kabel.   

Extra tijd

Stikstof was een belangrijke oorzaak van de vertraging. Begin november oordeelde de Raad van State dat de zogenoemde bouwvrijstelling voor stikstof, die in het hele land bij projecten gebruikt wordt, van tafel moest. 
De gemeente Zwolle had extra tijd nodig om te kijken of de werkzaamheden in het park voor extra stikstofuitstoot zorgen op het dichtbijgelegen Natura 2000-gebied. Dit blijkt niet zo te zijn en daarom kunnen we nu verder. 

Bomen verplanten 

Dat betekent dat het project nu echt gaat beginnen. Als eerste gaat de gemeente 24 Iepen verplaatsen in het Stinspark. Met Zwolle Groenstad is afgesproken dat de bomen met een goede levensverwachting een andere plek krijgen in het park. De minder vitale bomen worden gekapt. Hier plaatsen we nieuwe bomen voor terug. Zo blijven gezonde bomen behouden voor het park en de wijk en houden we de biodiversiteit in stand. Het Stinspark belooft een prachtig groen park te worden. 

Speciale machine 

In de week van 20 februari 2023 komt er een speciale boomverplantmachine die één voor één de bomen voorzichtig uit de grond pakt met een grote kluit waardoor de wortels zo min mogelijk worden beschadigd.

Voorbereidingen voor het verplanten zijn dan al genomen, zodat de boom gelijk door kan naar de nieuwe plek. Het is qua tijd nog precies binnen het boomplantseizoen. Na het verplanten krijgen de bomen nog drie jaar nazorg. 

Archeologisch onderzoek

Daarna gaat in de week van 6 maart het archeologisch onderzoek van start. Alle mensen die in november deelnamen aan de archeologie workshop in Stadsmuseum ANNO, krijgen een e-mail met meer informatie. Heeft u alsnog interesse om mee te doen aan de opgravingen? Stuur dan een e-mail naar stinspark@zwolle.nl om u op te geven.  
 
Stadsmuseum ANNO heeft voor scholen ook een mooi lesprogramma gemaakt over het archeologisch onderzoek in het Stinspark. Ook in de voorjaarsvakantie staan bij Stadsmuseum ANNO mooie activiteiten op de planning. Hou hiervoor de verschillende websites in de gaten. 

Mocht u vragen hebben of meer willen weten? Kijk dan op www.zwolle.nl/herinrichting-stinspark  en de website Van Voorst tot Verder. Of stuur een e-mail naar stinspark@zwolle.nl 

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle