Ondersteuning

Hulp voor energiekosten aan maatschappelijke organisaties

22 december 2022
Homepage

De gemeente gaat sportverenigingen en cultuur- en welzijnsorganisaties die dreigen te bezwijken onder de sterk gestegen energielasten te hulp schieten. Ze krijgen nu net als iedereen tweemaal 190 euro, veel te weinig om de gestegen kosten te dekken. Ook hebben ze geen mogelijkheden om de extra kosten door te berekenen in prijzen of contributie. Ze hebben immers geen winstoogmerk.

Over dit jaar kunnen ze van de gemeente 35% van de extra kosten vergoed krijgen, tot een maximum van 10.000 euro per organisatie. Wél moet er een prikkel blijven voor isolatie, zodat een deel van de extra energiekosten voor eigen rekening blijft.

In de begroting voor 2023 was al anderhalf miljoen vrijgemaakt voor het Fonds Bestaanszekerheid en Kansengelijkheid. Indien nodig kunnen ook de reserves worden aangesproken. Daarnaast was er een potje voor gestegen energiekosten van 175.000 euro. Uit al deze bronnen komt nu bij elkaar 635.000 euro beschikbaar voor maatschappelijke organisaties die in de problemen dreigen te komen door de gestegen energiekosten.

Sociale functie

Wethouder Michiel van Willigen (Kansengelijkheid): “Veel van deze organisaties hebben we juist nu hard nodig om onze mensen in de wijk te steunen en op te vangen. Kinderen kunnen in een goed verwarmde Stadkamer huiswerk maken. Sportkantines zijn beschikbaar als mensen thuis niet meer kunnen douchen, of om in een warme ruimte koffie te drinken met elkaar of adviezen te halen voor woningisolatie. Deze sociale functie in de wijk is veel te belangrijk, deze organisaties mogen niet omvallen. Daarom is er nu deze regeling.”

Maatwerk

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van extra energiekosten, mogen verenigingen en organisaties geen winstoogmerk hebben, en moeten ze beschikken over een accommodatie die stookkosten maakt. In totaal is er vijf ton beschikbaar. Als dit bedrag wordt overschreden door teveel aanvragen, wordt een bedrag naar rato toegekend.

Daarnaast is er een ton beschikbaar om voor grote organisaties als De Spiegel, Stadkamer en de Fundatie maatwerk te kunnen leveren. In april volgend jaar wordt bekeken of het nodig is de eenmalige regeling nog een jaar te verlengen.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle