Integraal Lichtplan

LED Zwolle shine! In 2030 is de binnenstad van Zwolle nog aantrekkelijker en gastvrijer voor inwoners en bezoekers, doordat gebouwen, straten en pleinen sfeervol zijn verlicht. Door de verlichting wordt ook ’s avonds het historische karakter van de stad goed zichtbaar.

Verlichte Peperbus

De Lichtvisie ‘LED Zwolle shine’ is gemaakt in opdracht van de raad en geeft hier de komende jaren invulling aan. De lichtvisie wordt ter bespreking aan de raad overgedragen. Met twee thema’s; ‘Trots op Zwolle’ en ‘Wegwijs in Zwolle’ en daarbinnen zeven programma’s die daar uit voortkomen wordt hieraan invulling gegeven.

De Lichtvisie kwam tot stand mede door een uitgebreid participatietraject met inwoners van de binnenstad, jongeren en vertegenwoordigers van de maatschappelijke en culturele sector, de horeca en ondernemers. Ook het Natuurplatform, Zwolle Groenstad dachten mee.

Twee thema’s en zeven programma’s

Binnen het thema Trots op Zwolle worden in de visie iconische gebouwen en bijzondere gevels uitgelicht. Ook wordt op andere manieren unieke verhalen verteld; bijvoorbeeld door met licht op de gevels te laten zien wat zich vroeger in het pand afspeelde.

Voor jong en oud

Zwolle kent een rijke historie maar leeft ook sterk in het nu. Daarom is er behoefte aan meer dan alleen accenten op de historie. In de visie wordt daarom ook ruimte gemaakt voor spraakmakende, lokale initiatieven met licht.

Met het thema Wegwijs in Zwolle wordt beoogd om singels en de bruggen over de singels meer in eenheid te verlichten. Hierdoor ontstaan gastvrije entrees.
Ook de nu nog donkere, smalle stegen, donkere hoeken op een plein worden ruimtes waar het prettig wandelen, verblijven of ontmoeten is. Het verleidt bezoekers meer van de stad te verkennen en er doorheen te dwalen.

Aanstuurbare duurzame verlichting

Tot slot beschrijft de visie hoe je met aanstuurbare en duurzame verlichting, waarbij het lichtniveau wordt aangepast aan het uur van de avond en nacht, het mogelijk maakt niet alleen rekening te houden met de belangen van de bewoners van de binnenstad, maar ook met ecologie en duurzaamheid.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2022 Gemeente Zwolle