Integraal Zorgakkoord: 'Samen werken aan gezonde zorg'
Op de Algemene Ledenvergadering (ALV) van 29 november 2024 stemden gemeenten in met de resolutie ‘Stop met gesprekken vervolg IZA totdat is voldaan aan gestelde voorwaarden’. In deze resolutie staat dat de VNG en gemeenten deelname aan het Integraal Zorgakkoord pas hervatten en in gesprek gaan over het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakoord (AZWA) als er afspraken zijn gemaakt over een gezamenlijke, gelijkwaardige start.
Inmiddels hebben de VNG, het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland afspraken bekrachtigd over deze gelijkwaardigheid. Die gelijkwaardigheid - tussen rijk en gemeenten als overheden, en tussen rijk, gemeenten en zorgverzekeraars als financiers van zorg en ondersteuning - is nodig om tot een duurzame beweging te komen waarin gezondheid leidend is.
Na deze afspraken over de gelijkwaardigheid heeft de VNG de deelname hervat aan het Integraal Zorgakkoord (IZA) en aan de gesprekken over het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA).
SPUK IZA 2025
De Specifieke Uitkering Integraal Zorgakkoord (SPUK IZA) 2025 is in 2025 beschikbaar. Gemeenten kunnen de ingezette activiteiten in de regio dus nog steeds voortzetten.
Dit betekent dat we ook in onze regio in 2025 samen verder kunnen werken aan de uitvoering van het regioplan.
Achtergrondinformatie
Het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Om dit te bereiken zijn afspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS, een groot aantal partijen in de zorg en gemeenten om een impuls te geven aan de beweging van zorg naar gezondheid.
In de regio IJssel-Vecht hebben zorgverzekeraar Zilveren Kruis, verschillende zorg- en welzijnsorganisaties (waaronder GGD IJsselland) en acht gemeenten een gezamenlijk regioplan opgeleverd onder de noemer Samen Gezond IJssel-Vecht. In dit plan staan maatregelen die de partijen willen nemen om zorg in de toekomst toegankelijk, hoogwaardig en betaalbaar te houden.
Dit regioplan biedt handvatten om de prioritaire opgaven en regio-afspraken uit te werken in zes coalities: Arbeidsmarkt, Digitalisering, Gezond Leven & Preventie, Vitaal Ouder Worden, Mentaal Welbevinden en Zorginnovatie & Transformatie.
Met het AZWA wordt ingezet op een verbreding, intensivering en concretisering van het IZA, waarin gelijkwaardigere toegang tot zorg en welzijn en het afwenden van het arbeidsmarkttekort centraal staan. Ook zullen in het AZWA het sociaal domein en de publieke gezondheid een explicietere plek krijgen. Hierbij gelden de randvoorwaarden dat de financiële positie van gemeenten moet zijn verbeterd en het akkoord uitvoerbaar moet zijn om mee te kunnen doen in dit aanvullende akkoord.