Juridisch beleidsadviseur VTH Omgevingsrecht

Je maakt beleid en adviseert over VTH Omgevingsrecht. Daarnaast ondersteun je collega's binnen het team VTH-Omgevingsrecht, met name de toezichthouders bouw- en brandveiligheid. Je hebt ook de regie op handhavingsverzoeken en complexe handhavingszaken. Een afwisselende baan dus, waar je zowel beleid maakt als voeling houdt met de praktijk.

Dienstverband/urenJaarcontract met intentie tot vast dienstverband / 32-36 uur
Werk- en denkniveauHbo/academisch 
AfdelingRuimtelijke Planvorming
SalarisMaximaal € 5.621,- per maand (schaal 10A)
Vacaturehouder

Wilco IJzerman

De afdeling en het team

Afdelingen en teams zijn thuishavens, maar we werken door de afdelingen heen en zoeken elkaar makkelijk op. De afdeling Ruimtelijke Planvorming (70 collega's) bestaat uit drie teams: het Atelier, team Omgevingsrecht en team VTH-Omgevingsrecht. We werken aan de ontwikkeling en het behoud van de kwaliteiten van stad en buitengebied. Dat doen we vanuit verschillende disciplines en expertises in co-creatie met collega's, inwoners en partners in de stad. De nu aangeboden functie valt binnen het team Omgevingsrecht, waarin onder meer juridisch planologen en juridisch adviseurs werken.

Zwolle en de groei

In Zwolle geloven we dat het leven beter wordt als we met elkaar optrekken. We zetten daarom met kracht in op verbinding. Een goed samenspel met onze 130.000 inwoners, partners in de stad, het college, de raad en collega's.
Zwolle groeit de komende jaren naar 160.000 inwoners. We investeren in veel (maatschappelijke) voorzieningen en zorgen voor ruimte om te werken en te ondernemen. Op nationaal niveau is Zwolle aangewezen als 'NOVI-gebied' met omvangrijke stedelijke opgaven. Tot 2040 bouwt onze regio maar liefst 50.000 huizen, waarvan een substantieel deel in Zwolle.

Dit doe jij

Je maakt beleid en adviseert over VTH Omgevingsrecht. Daarnaast ondersteun je collega's binnen het team VTH-Omgevingsrecht, met name de toezichthouders bouw- en brandveiligheid. Je hebt ook de regie op handhavingsverzoeken en complexe handhavingszaken. Een afwisselende baan dus, waar je zowel beleid maakt als voeling houdt met de praktijk. Als je merkt dat beleidskaders niet werken, breng jij aanpassingen in. In Zwolle kun je snel schakelen als dat beter is voor je collega uitvoerders en voor de stad.

Beleid maken

Er spelen interessante thema's, waarvoor je beleid actualiseert en prioriteert. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor bouwen, waarmee de kwalitatieve toetsing van bouw voor een deel door een externe partij, de kwaliteitsborger, wordt uitgevoerd. Je vertaalt ontwikkelingen in landelijke en regionale wet- en regelgeving of de samenleving naar Zwols VTH-beleid. Ook implementeer je aanpassingen in verordeningen en regelingen en adviseer je over maatregelen voor lopende projecten.
Elk jaar maken we een VTH jaarverslag en uitvoeringsprogramma. Jij stelt dit op voor de thuistaken (bouw, ruimtelijke ordening e.d.), monitort de voortgang en stelt zo nodig aanpassingen voor. Hierbij werk je waar nodig samen met de VTH beleidsadviseur milieu.
Jij evalueert nieuwe werkwijzen en vertaalt het niveau waarop we toetsen in beleid. Hiervoor werk je nauw samen met onze procesadviseur en data-analist.

Vraagbaak voor collega's

Samen met je collega handhavingsjurist ondersteun je collega's van toezicht en handhaving. Hierin werk je ook nauw samen met de juridisch adviseurs vergunningen. Je pakt complexe vraagstukken op en hebt vaak contact met collega's binnen de organisatie en met inwoners. Net als je collega's sta je in de meedenkende stand en vinden jullie slimme oplossingen. Als er toch een 'nee' moet worden gegeven, zorg je voor duidelijke argumenten.
Bij handhavingszaken zit er soms meer achter een verzoek dan puur een juridische kwestie. Jij vraagt door, weet wat er precies speelt en bepaalt dan wat voor actie er wordt genomen.
Je ondersteunt collega's van de concernafdeling Juridische Zaken bij reacties op bezwaar- en beroepschriften. Je behandelt deze niet zelf, maar geeft input.

Actief & betrokken

Natuurlijk ben je enorm betrokken bij ons team. We zijn blij dat je knelpunten ziet en verbeteringen voorstelt. Je denkt mee over beleid en komt vaak met verrassende inzichten.
Je werk is je hobby en daarom lees je alles wat los en vast zit over trends en jurisprudentie. Dat je er niet over uit gepraat raakt, vinden we leuk. We waarderen je passie en de manier waarop je vernieuwing binnenbrengt. Dat maakt je ook een fijne adviseur voor management en bestuur.

Dit ben jij

Je hebt een relevante Hbo of academisch opleiding en ervaring met de Algemene wet bestuursrecht en het Omgevingsrecht. Misschien werk je nu bij een gemeente, de Provincie, een advocatenkantoor, juridisch adviesbureau of een juridisch loket.
We hebben het druk. Het zou dus fijn zijn als je zelfstandig aan de slag kunt. Het helpt als je al eerder beleid hebt aangepast en meegedacht over toetsingscriteria. En als je snapt hoe de uitvoering werkt, weet wat mensen nodig hebben om stappen te zetten en de weg kent in een politiek-bestuurlijke context. Maar als je razendslim bent en snel leert, komen we ook graag in gesprek.
Je hebt een gezonde dosis overtuigingskracht en een positief-kritische houding. Mensen vinden het fijn om met je te praten. Je kunt juridisch complexe zaken uitstekend uitleggen, zowel mondeling als op papier.

Dit bieden wij

Een salaris van maximaal € 5.621,- per maand (schaal 10A) bruto per maand bij een volledige werkweek van gemiddeld 36 uur per week. Het salaris is afhankelijk van opleiding, kennisniveau en ervaring. Bij uitermate geschiktheid is een arbeidsmarkttoelage mogelijk, hierdoor kan het bruto maandsalaris oplopen tot maximaal € 5.997,- bruto per maand. Daarnaast ontvang je 17,05% van je salaris in de vorm van een individueel keuzebudget (IKB) waarmee je een deel van je arbeidsvoorwaarden naar eigen wens kunt inrichten. Je hebt de mogelijkheid om dit bedrag maandelijks of jaarlijks te laten uitkeren. Het vakantiegeld en een dertiende maand is in dit bedrag opgenomen. Het pensioen dat voor je wordt opgebouwd, staat los van deze regeling.
Wij investeren in je persoonlijke ontwikkeling, dus we horen graag wat dat voor jou kan betekenen. In Zwolle werken we hybride, meestal twee á drie dagen op kantoor en rest van de werkweek thuis. Daarin zijn we flexibel en dat ben jij dus ook. We hebben een budget beschikbaar om je werkplek thuis in te richten. Ook krijg je een laptop en telefoon van de 'zaak'. Ons Stadskantoor is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Je werkt 32 - 36 uur per week. Je start met een jaarcontract, uiteraard met de bedoeling om je daarna een vast dienstverband te geven. In samenspraak ontdekken we waarom jij en de gemeente Zwolle blijvend bij elkaar passen.

Zwolle, #hartstad en organisatie

In Zwolle geloven we dat het leven beter wordt als we samenwerken met inwoners, ondernemers en partners in de stad. En dat blijkt te werken, want Zwolle scoort hoog op 'kwaliteit van leven'. Inwoners hebben een groot hart voor de stad, houden van het groen, werken, ondernemen met plezier en voelen zich veilig.
We kijken uit naar een toekomst met meer dan 160.000 inwoners. Het is onze missie om onze brede welvaart te behouden en te versterken. Dit doen we door unieke talenten samen te brengen en onze passie voor de stad en haar inwoners te delen. In Zwolle kun je jezelf ontwikkelen, je interesses en vaardigheden verkennen en de vrijheid ervaren om te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent.
We zijn een organisatie, waar we elkaar waarderen, accepteren en respecteren om wie we zijn. Diversiteit verrijkt onze organisatie en zorgt voor een kleurrijk Zwolle, waar iedereen zich thuis voelt.

Kennismaken?

Laat weten wie je bent en wat je wilt weten. Bel, app of mail met Wilco IJzerman, teamleider VTH- Omgevingsrecht, 06 27374381, w.ijzerman@zwolle.nl of Ria van Dijk, VTH beleidsadviseur milieu, 038 498 28 30, h.van.dijk@zwolle.nl.

Solliciteren

Solliciteren kan alleen via werkenvoorzwolle.nl.

Waarom zou jij voor Zwolle willen werken?

Om ook blij te worden van jouw inzet voor onze mooie stad! Lees de verhalenexterne-link-icoon van onze collega's en de diverse redenen waarom zij blij worden van hun werk voor Zwolle.