Tuinieren doe je zo! Tips en trucs voor het klimaatproof maken van jouw tuin

Staat jouw tuin ook vol water na een fikse regenbui? Of is het tijdens een warme zomerdag te heet om in de tuin te zitten? Herkenbaar voor veel Zwollenaren!

Het klimaat verandert. Zomers worden heter, droger en als het regent, regent het flink. In een stad kan de hitte en het water minder snel wegkomen dan op het platteland bijvoorbeeld. Om onze mooie stad voor te bereiden op steeds extremer wordend weer, moeten we in actie komen. Er lopen al ontzettend veel projecten en initiatieven in Zwolle, maar om dit doel te bereiken moeten we allemaal een stukje bijdragen. Door bijvoorbeeld het vergroenen van een stadstuin. Want wist je dat één boom in je tuin al een hoop verkoeling geeft? Of dat het water in je tuin veel beter wegloopt na het verwijderen van wat stenen? Er zijn ook allerlei slimme oplossingen met een regenpijp en onder de grond mogelijk.

Op deze pagina lees je allerlei tips en tricks om jouw tuin te klimaatproof te maken! Geen tuin? Ook met een balkon is veel mogelijk!

Klimaatspons met dieren

Meer groen

Voor een fijne tuin, buurt en stad zijn bomen, gras, struiken en andere planten onmisbaar, omdat:

Infopraphic klimaatadaptatie

Infographic gemaakt door Opiniepijlers: www.opiniepijlers.nl.

Tips voor een groene, gezonde, klimaatvriendelijke tuin, goed voor vogels en insecten:

  • Leg meer groen, grond en grind aan, dan loopt regenwater beter weg
  • Beperk tegels en beton tot maximaal een kwart van de tuin
  • Gebruik poreuze, waterdoorlatende tegels
  • Plaats een regenton
  • Plant Sedumplantjes, die zijn sterk, houden onkruid tegen en nemen veel regenwater op, ook op daken
  • Leg geveltuintjes aan langs huis en schutting
  • Beter een groene heg dan een houten schutting
  • Maak dichtbegroeide borders (drogen minder snel uit)
  • Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Meer tips? De Tuinbranche geeft op hun de website van Tuinbranche nog een aantal hele goede en legt ook precies uit hoe het moet en wat je er aan hebt!

Andere interessante tips zijn die van huisjeboompjebeter en Klimaatactieve Stad.

Zwollenaren helpen elkaar verder

Verschillende inwoners van Zwolle hebben hun tuin al klimaatproof gemaakt. In de onderstaande filmpjes vertellen Nadia, Bram en Frans hoe zij dat aangepakt hebben.

Nadia heeft haar tegels eruit gehaald en haar tuin vergroend. Want wist je dat dat helemaal niet duurder is?

Bram zijn nieuwe tuin bestaat uit groen en laagtes waar water bij een hoosbui naartoe stroomt. Ook heeft hij tegels en halfverharding die water snel doorlaten om in de bodem te zakken. Weten hoe dat zit? Bekijk de video!

Frans slaat regenwater op zijn dak en in een WaterWall aan de zijmuur. Ook hij heeft tegels vervangen door groen en een kleine waterroute met regenwatervijver in zijn tuin gemaakt. Water genoeg!

Regenwater

Vang je het regenwater van je daken op of verdwijnt het in het riool? In sommige Zwolse wijken zorgen we dat het water de bodem inzakt, in plaats van dat het in het riool loopt. De bewoners van die wijken moeten er zelf voor zorgen dat dit water in hun eigen tuin weg kan lopen. Waarom is dat zo? Regenwater bij hoosbuien door het riool weg laten stromen kan zorgen voor overlast of schade bij jou of wijkbewoners. Ook is de grond sneller te droog in droge tijden, waardoor weer meer (drink)water moet worden gebruikt voor het sproeien. Door een verandering in je tuin, kun je gemakkelijk de regenpijpen afkoppelen van het riool en het water in eigen tuin bewaren of in de bodem laten zakken. Geen zin om de hele tuin op de kop te gooien? Logisch! Gelukkig zijn er verschillende opties mogelijk.

Op de website van Rioned vind je slimme tips over goed verbouwen en regen opvangen in je tuin. Climate Campus leert je meer over het zelf maken van een infiltratiekrat. En heb je geen (grote) tuin of ruimte voor een grote ronde regenton? Dan is de webpagina over geveltuintjes een aanrader!

Groendak

Tuinieren kan niet alleen in de volle grond, maar ook op het dak! Een groendak is koel in de zomer en neemt water op bij plensbuien. Bovendien goed voor de bloemen en de bijen en het staat ook nog eens prachtig. Heeft jouw woning een plat dak of een flauwe hellingshoek? Dan kun je daar een groendak op aan leggen. De dunste en lichtste soorten kun je laten begroeien met sedum en kruidenmengsels. Joost en Spencer hebben als doel alle Zwolse platdaken groen te maken. Marian en haar buren in Zwolle Zuid hebben samen een project opgezet. Bekijk de video hieronder.

U kunt ook zelf een groen dak realiseren met de doe-het- zelf producten van de Zwolse tuincentra in samenwerking met Climate Campus.

Dieren- en plantenrijk

Wil je graag ruimte geven aan planten en dieren in jouw huis en tuin? Natuur voor elkaar geeft tips.

Sluit u aan bij Zwolse initiatieven

In Zwolle zijn verschillende initiatieven die zich inzetten voor klimaatadaptatie en/of energietransitie. Weten wat er in jouw wijk speelt? Bekijk alle initiatieven.

Persoonlijk advies van Team Klimaat Actief

Wist je dat gemiddeld 60% van een gemeente eigen grond is? Inwoners en bedrijven zijn hier zelf aan zet om hun woning en bedrijfspand aan te passen nu het klimaat zo sterk verandert.

Het Team Klimaat Actief helpt hen daarbij. Adriaan en Annemiek geven praktische hulp, ‘groene zetjes’. Ze helpt inwoners, ondernemers en scholen om hun woningen en scholen klimaatbestendig te maken. Ook leggen ze contact met Climate Campus organisaties die kunnen helpen. Klik voor meer informatie over Team Klimaat Actief.