Kom 9 februari naar het openingsfeest van de busbrug en het nieuwe busstation!

Medio februari nemen de bussen de busbrug en het nieuwe busstation in gebruik. Maar voor het zo ver is, organiseert gemeente Zwolle op zaterdag 9 februari van 10.00 tot 20.00 uur op de busbrug en het nieuwe busstation een openingsfeest. Daar kun je deze dag van alles zien, doen en beleven. Jong, oud, sportievelingen, bewonderaars van bussen, cultuur- en muziekliefhebbers: voor ieder wat wils. Kom je ook?

Bekijk hier de hoge resolutie versie van het programma en de plattegrond van het Busbrug Festival op 9 februari 2019

Sport

’s Ochtends kun je deelnemen aan de Busbrugloop: een uniek recreatief hardloopevent dat we organiseren in samenwerking met Lopers Company Zwolle. Voor kinderen t/m 12 jaar is er een route van circa 2 km. De start van de Kidsrun is om 10.00 uur. Iedereen die ouder dan 12 jaar is, kan een of twee rondjes van circa 3 km over onder andere de busbrug en het nieuwe busstation hardlopen. De start hiervan is om 10.30 uur. Let wel: de busbrug en het busstation zijn deze ochtend alleen toegankelijk voor deelnemers aan de Busbrugloop. Vanaf 13.00 uur is het terrein open voor het overige publiek.

Inschrijven
De inschrijfprocedure voor de busbrugloop is inmiddels gesloten.

Iedereen is een winnaar
De Busbrugloop is een recreatief hardloopevent waaraan 902 deelnemers kunnen meedoen, een knipoog naar de datum 9/02. De Busbrugloop kent geen wedstrijdelement, er is geen sprake van tijdregistratie. Iedereen die de loop volbrengt, is een winnaar.

Kidsrun
Kinderen bijten het spits af. Om 10.00 uur klinkt op het nieuwe busstation het startschot voor de Kidsrun, speciaal voor kinderen t/m 12 jaar. Hieraan kunnen maximaal 150 kinderen meedoen. Zij lopen vanaf het nieuwe busstation over de (best steile!) busbrug richting het eind van de busbrug aan de zijde van de Willemsvaart en terug. Een afstand van circa 2 kilometer.

Busbrugloop
Om 10.30 uur is het de beurt aan maximaal 752 volwassenen en jeugd vanaf 13 jaar en ouder. Ook zij krijgen dan de kans de busbrug, met een hellingspercentage van 5%, te bedwingen. De Busbrugloop start op het nieuwe busstation. De route van circa 3 km loopt via de busbrug en een deel van de Spoorzone terug naar het nieuwe busstation. Als je dan nog fit genoeg bent, kun je de busbrug en de rest van de route eventueel voor een 2e keer bedwingen. Om 11.15 uur wordt de busbrug afgesloten, vanaf dat moment kun je niet meer aan je tweede rondje beginnen.

Gratis en voor eigen risico
Deelname aan de Busbrugloop is gratis en voor eigen risico. De organisatie zorgt voor EHBO’ers, toezicht en verkeersregelaars. Het parcours voor de Busbrugloop is niet auto- of fietsvrij (met uitzondering van het busstation en de busbrug zelf). Als hardloper ben je een gewone verkeersdeelnemer, je loopt dus op de stoep en houdt je aan de verkeersregels. De deelnemers aan de Kidsrun blijven op het busstation en de busbrug: op dit traject zijn, naast de deelnemers aan de Kidsrun, geen andere verkeerstromen.

De dag zelf
Op zaterdag 9 februari kun je rechtstreeks naar de start op het nieuwe busstation gaan. Zorg dat je er op tijd bent, minimaal 10 minuten van te voren. Eventueel kun je je droge kleding voor na de run, neerleggen bij Brainz (Lübeckplein 68). Er zijn bij Brainz geen douches of afgeschermde kleedruimtes, dus laat hier geen waardevolle spullen achter.

Toegang busbrug en busstation
De busbrug en het busstation zijn tijdens de Busbrugloop alleen toegankelijk voor deelnemers aan de loop. Vanaf 13.00 uur is het terrein open voor het overige publiek.

Cultuur

Vanaf 13.00 tot 17.00 uur kun je vrij over de busbrug en het nieuwe busstation lopen en genieten van bussen in verschillende soorten, maten, kleuren, vormen en jaartallen. Bijvoorbeeld deze Saurer 4 uit 1950, GVA 22 uit 1968, Nefkens 55 uit 1979 en VAD 3931 uit 1988.
  

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Elke bus is een bezienswaardigheid, maar sommige bussen zijn extra bijzonder omdat er deze middag singer-songwriters, theatermakers en verhalenvertellers in optreden. Krijg je het koud? Dan warm je je lekker op in de grote tent of aan de lekkernij die je bij foodtrucks kunt kopen.

Muziek

Overdag kun je op en rond het festivalterrein genieten van muziekoptredens, maar van 17.00 tot 20.00 uur wordt het echt een muzikaal feest! Of je nu houdt van bekende liedjes in een nieuw jasje, Hollandse meezingers, rapmuziek, Nederlandse funk, hiphop of pop of liever zelf je eigen karaokelied uitzoekt: kom, zing en swing mee!

Hoe kom je op het festivalterrein

Vanuit de reizigerstunnel kom je met de trap of lift op het nieuwe busstation en op de busbrug. Het advies is om wandelend of op de fiets naar het station te komen. Je fiets parkeer je het meest gemakkelijk aan de Hanzelandzijde. Kom je toch met de auto? Dan kun je die tegen betaling parkeren in een van de parkeergarages aan de Hanzelaan.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het programma op 9 februari? Volg Spoorzone038 op Facebook of Twitter.