Korte lijnen, sneller signaleren en daarop handelen
In Wijkcentrum Holtenbroek kwamen half januari verschillende partijen samen voor de eerste bijeenkomst over vroegsignalering, georganiseerd door Jeugd & Veiligheid in het kader van het programma Preventie met Gezag.
''Hoe kunnen we signalen van risicovol gedrag bij jongeren eerder herkennen en gezamenlijk voorkomen dat zij verder in de problemen raken en terecht komen in de criminaliteit?'' Dat was de centrale vraag.
Om dit mogelijk te maken, is sterke samenwerking essentieel. Aanwezig waren politie, jeugdboa’s, jongerenwerkers en jeugdwerkers, medewerkers van het Sociaal wijkteam en van het team Veiligheid van de gemeente Zwolle. Haruun, van Stichting Aanpak Straat & Schoolveiligheid uit Arnhem, vertelde hoe vroegsignalering en samenwerking daar al een stevige basis hebben. Zijn inzichten boden inspiratie en praktische voorbeelden om mee aan de slag te gaan.
Ook stond kennismaking centraal. Via een speelse bingo leerden deelnemers elkaar beter kennen, want effectief samenwerken begint bij weten wie de ander is en wat diegene doet.
In kleine groepjes werd verder gepraat over wat er nodig is om vroeg te signaleren. Aan de hand van een casus werd gekeken naar de huidige aanpak: wat gebeurt er nu als je iets zorgwekkends ziet bij een jongere? Vervolgens werd besproken wat de ideale aanpak zou zijn in het licht van vroegsignalering en welke stappen nodig zijn om die te bereiken. Hierbij werd ook stilgestaan bij wat men van elkaar nodig heeft in de samenwerking.
De bijeenkomst was inspirerend en gaf energie. Het is duidelijk dat alle partijen het gezamenlijke doel delen: jongeren in Zwolle op tijd ondersteunen en hen de hulp bieden die ze nodig hebben. Een mooie start van een traject waarin preventie écht centraal staat. De eerste stap is gezet, het vervolg krijgt vorm in de vijf stadsdelen door middel van vroegsignaleringsoverleggen waar al deze partners vertegenwoordigd zijn.
Korte lijnen, sneller signaleren en daarop handelen. Door in samenspel eerder de goede dingen te doen, hopen we meer jongeren weg te houden van de criminaliteit en daarmee zwaardere vormen van hulp minder nodig te maken.