Kunstwerk de Hoofdburcht brengt de historie van het Stinspark tot leven

05 oktober 2023
Homepage

Al het hele jaar wordt er in de wijk Westenholte hard gewerkt aan de herinrichting van het Stinspark. Blikvanger in het nieuwe park wordt ongetwijfeld de Hoofdburcht: een kunstwerk dat de bijzondere geschiedenis van de locatie verbeeldt. Kunstenaar Paul de Kort is afgelopen week gestart met het plaatsen van dit kunstwerk.

Waar nu het nieuwe Stinspark gestalte krijgt stond 600 jaar geleden het kasteel van de heren van Voorst. In 1362 werd kasteel Voorst met de grond gelijk gemaakt door de legers van de steden Zwolle, Kampen en Deventer onder leiding van Jan van Arkel, de bisschop van Utrecht. Het terrein is het enige archeologische rijksmonument in Zwolle.

De historische waarde van deze plek verdient meer aandacht, vonden buurtbewoners en initiatiefnemers van Stichting Stinspark, van Voorst tot Verder. Het doel van het nieuwe park is om het archeologische rijksmonument beleefbaar te maken en de gebruiksmogelijkheden en kwaliteit van het park te vergroten. De plannen zijn vormgegeven in samenwerking met de Provincie Overijssel, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeente Zwolle. Het kunstwerk van Paul de Kort vormt een belangrijk onderdeel van die plannen.

Afbeelding van het ontwerp van het kunstwerk

De Hoofdburcht symboliseert het verwoeste kasteel Voorst. Het kunstwerk bestaat uit ringen van composiet palen die het silhouet van de oude burcht schetsen. De palen vormen een labyrint, wat maakt dat het kunstwerk niet alleen visueel indrukwekkend is, maar ook ruimte biedt om te spelen en ontdekken. Omdat het bouwwerk op een terp wordt geplaatst vormt het letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van het Stinspark. Sponsoren BPD Cultuurfonds, Erfgoed Deal en Mondriaan fonds hebben de realisatie van de Hoofdburcht mogelijk gemaakt. 

De werkzaamheden voor het plaatsen zullen ongeveer twee weken in beslag nemen. Daarna wordt nog verder gewerkt aan de herinrichting. De openstelling van het Stinspark voor het publiek is voor begin volgend jaar voorzien.

Beeldend kunstenaar Paul de Kort vertelt hier meer over het ontwerp. Hier is een animatiefilm te bekijken van de Hoofdburcht. Ook in het ontwerp van het Stinspark leest u meer over het kunstwerk.

Foto van het kunstwerk dat geplaatst wordt

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle