Leefstraat

De straat is van ons

In een Leefstraat richten bewoners en gemeente de straat tijdelijk of definitief op een creatieve en leefbare manier in, met kunstgras, planten- en bloemenbakken, straatmeubilair en speeltoestellen. Daardoor krijgt de straat meer een ontmoet- en speelfunctie dan de functie van een doorgaande weg en een parkeerplaats voor auto’s. Een Leefstraat versterkt het buurtgevoel en de saamhorigheid in de straat.

Een Leefstraat is niet helemaal afgesloten. Hulpdiensten en aanwonenden kunnen nog steeds met de auto of de fiets bij de woning komen. Het kan zijn dat de inrichting van de Leefstraat (tijdelijk) ten koste gaat van parkeerplaatsen. De gemeente kan buiten de straat alternatieve parkeerplaatsen beschikbaar stellen.

Leefstraat Coetsstraat


Leefstraat Coetsstraat

De Coetsstraat was de tweede tijdelijke Leefstraat in Zwolle. Voor de zomervakantie van 2019 was de straat ingericht met kunstgras, planten- en bloemenbakken, straatmeubilair en speeltoestellen. Bewoners deden gelijktijdig mee aan de proef Afstand parkeren, omdat parkeren in de eigen straat tijdelijk niet mogelijk was.

lees meer

Seringenstraat eerste Leefstraat

Seringenstraat eerste Leefstraat

Wat begon met het herinrichten van de straat tot een klimaatbestendige straat, resulteerde in de eerste, tijdelijke Leefstraat in Zwolle.

Lees meer

Voorbeeld Leefstraat

Volg de Leefstraat Seringenstraat

Nieuwsgierig naar de ervaringen van de eerste Leefstraat in Zwolle? Neem een kijkje op hun website.

Website Seringenstraat

Straatactiviteit organiseren

Organiseer ook een straatactiviteit

Niet elke straat is geschikt voor een een tijdelijke of definitieve Leefstraat. Maar je kunt altijd een straatactiviteit organiseren. 

Ideeën